chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві визначили переможців Міжнародного фестивалю кіно про права людини

28 березня 2013 о 12:24

У Києві обрали переможців 10-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Про це УНН повідомили організатори фестивалю.

Цьогорічним переможцем конкурсу в категорії DOCU/Життя стала стрічка «Розмови на серйозні теми» латвійської режисерки Ґієдре Бейноруте. Премію в номінації Docu/Коротко отримала шотландська стрічка «Воласті голуби» Пола Фіґана.  У конкурсі Docu/Право перемогу здобув аргентинський фільм «Дівчина з Півдня» (реж. Хосе Луїс Ґарсіа) про молоду активістку, яка 1989 року таємно прибула із Сеула, щоб представляти студентів Південної Кореї, котрі вимагали мирного возз’єднання нації.

Спеціальну відзнаку за палкий оптимізм та обстоювання ідеалів гуманізму в житті у конкурсі Docu/Право отримала фінська стрічка «Синдром панка» Юкка Карккайнена та Я-П Пассі. Головний приз від Студентського журі отримав фільм «Документаліст» (реж. Іварс Звієдріс та Інесе Клява).

Також команда Docudays UA відзначила премією імені Андрія Матросова український дебют –"Сери та сеньйори" Олександра Течинського, який відкрив у своєму фільмі незвичну Україну. Чотири дні з життя українських заробітчан, які щоосені спеціально приїжджають працювати до Умані під час паломництва хасидів на свято Рош ха-Шана.

Приз глядацьких симпатій, який був визначений за підсумками голосування у Фейсбуці, отримав фільм «Після Вріцена» Даніеля Абма.

Фестиваль тривав з 22 по 28 березня. Уперше фестиваль під назвою “Дні кіно про права людини” відбувся 2003 року. Тоді програма включала документальні та ігрові фільми. Більшість із них були українськими прем’єрами.