chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці стартував 43-й кінофестиваль «Молодість»

20 жовтня 2013 о 10:32

Загальним гаслом, об'єднуючим програму кінофестивалю «Молодість», що відкривається в суботу є толерантність. Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив гендиректор фестивалю Андрій Халпахчі.

Андрій Халпахчі зазначив, що організатори заходу отримали до програми фестивалю саме ті фільми, на які розраховували.

«В принципі, все, що хотіли, те й отримали. Правда, в останній момент зняли з конкурсу російський фільм 2013 р. режисерів-дебютантів Наташі Меркулової та Олексія Чупова „Інтимні місця“, оскільки він вийшов в прокат наприкінці вересня. Це єдина зміна в програмі», — зазначив організатор.

"Добре, що було з чого обирати. У програмі «Фестиваль фестивалів» у нас переможці Берлінале, Венеції, Сан-Себастьяна. Велика програма з Канн. Однак володар «Золотої пальмової гілки» — картина «Життя Адель» французького режисера Абделатіфа Кешиша — у програмі «Молодості» все ж відсутня, оскільки наші колеги хочуть поставити цей фільм у прокат незабаром. Це, мабуть, єдина картина, якою хотілося б доповнити програму «Фестиваль фестивалів», — додав він.

На питання ZN.UA щодо наскрізного мотиву заходу Хапахчі відповів: «Зазвичай я не дуже люблю це питання. Кіно як жанр і за змістом, і за формами повинно бути досить різноманітним, а не звужуватися до однієї теми. Коли формується програма, то лише проглядає якась загальна ідея. В цьому році цією „загальною ідеєю“ або „загальним слоганом“, як мені здається, є... толерантність. Причому у всіх її проявах. І в політиці, і в релігії, і в расових, і в сексуальних питаннях. Тобто ракурс тут дуже широкий. Та й тема ця насправді сьогодні дуже важлива».

Нагадаємо, 43-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» стартував в суботу, 19 жовтня. О 15.00 в «Мистецькому Арсеналі» відбулся відкриття фотовиставки робіт спеціального гостя «Молодості» — австрійського режисера Ульріха Зайдля. О 17.00 в палаці «Україна» розпочалася урочиста церемонія відкриття фестивалю та показ фільму «Валенса. Чоловік надії» польського режисера Анджея Вайди.

У рамках «Молодості» покажуть 10 фільмів, номінованих на премію Американської кіноакадемії «Оскар». Серед таких картин: голландський фільм «Боргман» (режисер Алекс ван Вармердам), бельгійський «За разорванному колі» (режисер Фелікс ван Гронінген), німецька стрічка «Свіжі дні» (режисер Георг Маасу), румунська «Поза дитини» (режисер Калин Петер Нецер).

Локаціями фестивалю традиційно будуть кінотеатри «Київ», «Кінопанорама», «Жовтень» і «Київська Русь».

Закриття кінофестивалю пройде 26 жовтня в кінотеатрі «Київська Русь».

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути