chrome firefox opera safari iexplorer

До списку ЮНЕСКО увійшли дві українські церкви з Прикарпаття

19 грудня 2013 о 09:57

Дві українські церкви на Прикарпатті — Церква Різдва Пресвятої Богородиці в Нижньому Вербіжі Коломийського району (1808 р.) та церква Святого Духа у Рогатині (1598 р.) офіційно увійшли до Світової спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

«Те, що до списку з 8 тисяч об’єктів потрапили дві прикарпатські церкви, є проявом гордості для кожного прикарпатця», — зазначив Голова облдержадміністрації Василь Чуднов на прес-конференції з нагоди вручення дипломів об’єктам ЮНЕСКО.

Додамо, що нещодавно відбувалась зустріч Чуднова з Міністром культури України Леонідом Новохатьком, де обговорювалися можливості виділення з державного бюджету цільової субвенції для реконструкції двох об’єктів у сумі 12 млн. грн.

Нагадаємо, Церква Святого Духа у Рогатині разом зі ще сімома дерев’яними церквами Карпатського регіону, за рішенням 37-ї сесії ЮНЕСКО, увійшла до списку Світової спадщини цієї міжнародної організації. Це – один із найдавніших дерев’яних храмів Галичини. Більше того – Святодухівську церкву відносять до найцінніших дерев’яних сакральних споруд України. У своєму зовнішньому вигляді вона зберегла унікальні для християнського світу архітектурні особливості церков Рогатинського Опілля. Детальніше — у віртуальній екскурсії.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути