chrome firefox opera safari iexplorer

Ветерани «Беркуту» закликають не виконувати злочинні накази

05 грудня 2013 о 00:26

Перші командири «Беркуту» закликають співробітників спецпідрозділу виконувати Конституцію України, а не злочинні накази. Відповідну заяву від імені своїх колег озвучив 4 грудня на брифінгу перший керівник спецпідрозділу «Беркут» в Івано-Франківській області Андрій Гайдай.

«Ми, перші командири підрозділів «Беркут» МВС України, після кривавих подій за вашої участі 30 листопада на Майдані Незалежності в Києві, звертаємося до вас з даним листом і засуджуємо ваші непрофесійні дії, які жодним чином не відповідають високим моральним вимогам працівників спецпідрозділів «Беркут». До нас надходять сотні дзвінків з усіх куточків України від колишніх спецназівців щодо грубого порушення вами міліцейської присяги в угоду купці політиканів, які з допомогою ваших міцних рук хочуть пожиттєво залишитися при владі і за наш рахунок збільшувати свої майнові статки», – зазначається у заяві, пише Ліга.net.

Окрім цього, командири «Беркута» звернули увагу на те, що спецпідрозділ створювався для боротьби з організованою злочинністю, а не з мирним населенням.

У своїй заяві вони нагадують, що право на мирні збори, мітинги і демонстрації гарантовані Конституцією України кожному громадянину нашої держави. «Співробітники спецпідрозділу «Беркут» зобов'язані виконувати не тільки розпорядження і накази своїх керівників, а насамперед конституційні вимоги. Злочинні накази про побиття мирних громадян ніхто не зобов'язаний виконувати», – зазначається у заяві перших командирів «Беркуту».

Від себе перший керівник спецпідрозділу «Беркут» в Івано-Франківській області Андрій Гайдай додав, що здивований заявою прем'єр-міністра Миколи Азарова про можливість розблокувати адмінбудівлю за 10 хвилин. Він зазначив, що це все одно, що тиснути на пружину в очікуванні того, як вона розпрямиться і вистрілить. «На кожну силу знайдеться інша сила», – сказав він.

Під заявою підписалися сім командирів спецпідрозділу «Беркут»: командир Чернівецького спецпідрозділу міліції «Беркут» 1992—1995 рр., генерал-майор міліції Василь Василов, командир Івано-Франківського спецпідрозділу міліції «Беркут» 1992—1996 рр. Андрій Гайдай, командир спецпідрозділу міліції «Беркут» Автономної Республіки Крим 1992—1994 рр., полковник міліції Олександр Крюковський, командир Чернігівського спецпідрозділу міліції «Беркут» 1992—1995 рр., полковник міліції Іван Маляренко, командир Рівненського спецпідрозділу міліції «Беркут» 1992- 1994 рр., підполковник міліції Леонід Потапчук, командир Житомирського спецпідрозділу міліції «Беркут» 1992—1997 рр., командир спеціального миротворчого підрозділу місії ООН в Косово Олег Хапчук, командир Львівського спецпідрозділу міліції «Беркут» 1992—1995 рр., полковник міліції Ігор Чаус.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути