chrome firefox opera safari iexplorer

Колись Михайлівський собор переховував від монголо-татар, тепер — від «Беркуту», — митрополит УПЦ КП

03 грудня 2013 о 12:10

Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк), колишній багаторічний настоятель Михайлівського монастиря, пишається вчинком ченців, які 30 листопада надали притулок активістам Євромайдану.

Про це йдеться у заяві владики Димитрія, пише РІСУ.

«Церква завжди засуджувала і ніколи не вважатиме допустимим застосування сили проти будь-кого і за будь-яких обставин, а особливо проти мирного населення. Це, перш за все, суперечить Христовому закону любові, а отже є неприйнятним у християнському суспільстві», — стверджує він.

«Разом із цим духовно радію за монахів Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва, намісником якого я був протягом майже десяти років, з 2000 по 2009 роки, та пишаюсь їхнім вчинком як взірцем вияву справжньої мужності і любові стосовно своїх ближніх, звершенням діл тілесного і духовного милосердя, щодо безвинно переслідуваних учасників мітингу на Майдані Незалежності, які знайшли прихисток у стінах цієї святої обителі», — додав єрарх.

Митрополит Димитрій – історик за освітою, також нагадав, що колись Михайлівський монастир переховував людей під час монголо-татарської навали.

«Мені як історику пригадується, що востаннє люди переховувались у храмі під час татаро-монгольської навали і облоги Києва. Цим храмом була Десятинна церква. Але тоді Київ не встояв перед ордою Батия. Однак я переконаний, що сьогодні народ України встоїть і зуміє захистити своє право самостійно обирати курс розвитку своєї держави», — зазначив митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк).

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути