chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям хочуть обмежити обсяг розрахунків готівкою

03 червня 2014 о 10:24

Нацбанк України хоче знизити граничну суму розрахунків готівкою з 150 тис. гривень до 100 тис. гривень. 

«У зв'язку зі значним рівнем готівкових розрахунків у фінансовій системі України, збільшенням обсягів готівки у позабанківському обороті, потребою в забезпеченні стабільних надходжень готівки в банківській системі і прискоренням її обігу, пропонується знизити граничну суму розрахунків готівкою з участю фізичних осіб до 100 тисяч гривень», — йдеться в проекті постанови НБУ.

Зазначимо, що ввести обмеження раніше рекомендувала Рада НБУ. Банкіри у свою чергу підтримали ініціативи. «Це дуже правильна і своєчасна міра. Мова йде про самофінансування економіки: на руках в українців знаходиться дуже багато грошей, які поки не працюють на економіку, тому їх треба повернути в банківську систему. До того ж таким чином буде завдано ще один сильний удар корупції. Якщо ж говорити про звичайних українців, то, думаю, 99% громадян не відчує зниження планки», — повідомив «Вестями» заступник голови правління Укрсиббанку Костянтин Лежнін.

На думку експертів, українці спокійно приймуть нововведення. «Коли ввели обмеження в 150 тис. грн, ми побоювалися лютої негативної реакції клієнтів. Але вона виявилася вельми стриманою, люди досить швидко освоїлися. Тому, думаю, що поріг у 100 тис. грн буде сприйнятий спокійно. Вимоги торкнуться тих же груп громадян: покупців авто, квартир, землі», — вважає директор департаменту продуктів і маркетингу для приватних клієнтів "Райффайзен банку «Аваль» Євген Дем'янов. 

Раніше повідомлялося, що українцям подовжили обмеження на продаж готівкової валюти.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути