chrome firefox opera safari iexplorer

Ягода краси і здоров’я

23 липня 2014 о 13:00
lvivpost.net
Липень – час збору малини. Саме тієї пори ці ягоди дозрівають і ваблять кольором та запахом.
Батьківщиною малини є Азія. Звідти вона поступово поширилася по всьому Середземномор’ю, прижилася в Європі, Сибіру та Північній Америці. Малина не росте тільки у вологих джунглях, пустелях і північній частині тундри. А в наших краях поласувати нею можна у лісі (тоді це буде дика малина) або ж на дачних ділянках (садова малина).

Джерело корисних речовин

Ягоди малини не лише смачні, а й цілющі. Зі слів голови Асоціації дієтологів Львівщини Зоряни Завади, в малині дуже багато органічних кислот, а саме лимонної, винної, яблучної, мурашиної. Є серед них і найважливіша – саліцилова (природний протигарячковий і протизапальний засіб).
“Малина багата на вітаміни С, В1, В12, А, РР, Е, а також макро- і мікроелементи: калій, натрій, залізо, мідь, магній, фосфор, кальцій, кобальт. Чимало в ній пектинів, клітковини, ефірних олій, фруктози та глюкози, дубильних і білкових речовин”, – каже дієтолог.
Зі слів Зоряни Завади, в ягодах малини містяться: бета-ситостерин, що має протисклеротичні властивості; кумарини, здатні знижувати рівень протромбіну і нормалізувати згортання крові; антоціани, що зміцнюють капіляри.

Домашня цілителька

“Занедужали? Випийте чаю з малиною!” – цю пораду знають усі. Насправді малина корисна і як профілактичний засіб проти застудних захворювань, а в період одужання має загальнозміцнювальну дію.
Як зазначає фітотерапевт Микола Марчук, ці запашні ягоди радять споживати при невралгії, радикуліті та хворих суглобах. “Жменя малини на день допоможе знизити артеріальний тиск і підвищити рівень гемоглобіну. Дуже корисні ці ягоди й тим, що пережили інфаркт, інсульт або ж перебувають у групі ризику щодо атаку серця і мозкової катастрофи, – каже фітотерапевт. – Крім того, малина допомагає зняти нер­вове напруження, бореться з наслідками стресів, проявами депресії, безсонням”.
А завдяки сечогінній та антитоксичній дії помічна при порушенні обміну речовин та сприяє швидшому лікуванню шлунково-кишкових недуг. В ягодах малини містяться речовини, здатні знижувати рівень холестерину і очищати організм від токсинів. Відтак тим, хто живе у великих містах з поганою екологією, варто часто споживати малину. До речі, ягоди ці посилюють апетит у дітей, а дорослим допомагають надовго залишатися молодими.
У народі кажуть, що свіжа малина або малинова вода швидко знімають похмільний синдром. Ягоди малини варто споживати при статевому безсиллі і надмірному патологічному розростанні тканини передміхурової залози. Косметологи стверджують, що малинові маски усувають вугрове висипання, зволожують і живлять шкіру обличчя та шиї. А ще добре справляються з лупою і роблять тьмяне та ламке волосся блискучим і густим.
Ну а якщо вам здається, що ви набрали зайві кілограми і від цього постраждала фігура, свіжа малина повинна стати вашими улюбленими літніми ласощами. Не варто забувати, що корисними є не лише її ягоди, а й листя, яке, як запевняє фітотерапевт Микола Марчук, також має загальнозміцнювальну, протигарячкову, потогінну і протизапальну дію.
“Настій листя малини корисний при діареї та розладах травлення, годиться для полоскань при стоматиті, ангіні та ларингіті, – каже фітотерапевт. – Його  варто пити при кашлі, астмі, а жінкам, що мають гінекологічні проблеми, робити з нього ванночки”.

Кому може зашкодити

Не варто їсти малину при нефриті, сечокам’яній хворобі, коли встановлено, що у нирках утворюються оксалати. Утриматися від споживання цих ягід варто й тим, у кого спостерігається загострення гастриту.
Протипоказана малина й при подагрі, хворих селезінці, печінці, при схильності до алергії. Хворим на цукровий діабет дозволяється з’їдати невелику кількість ягід. Іноді зустрічається індивідуальна непереносимість, що проявляється у вигляді болю голови.
Споживати власне червону малину не бажано жінкам на ранніх термінах вагітності, бо вона може спровокувати викидень. Дітям, вагітним і алергікам лікарі радять їсти жовті ягоди.
Способи заготівлі малини

Сушіння

Сушити малину нескладно. Ягоди потрібно ретельно перебрати, відкинувши гнилі й недозрілі, відокремити плодоніжки і просушити в духовці при температурі не вище 60 градусів, періодично струшуючи.
Для ретельнішого просушування ягоди накривають тканиною. Перед сушінням малину можна впродовж півгодини підв’ялити на сонці. Правильно і добре висушені ягоди не забарвлюють рук. Зберігати сушені ягоди малини треба в ящиках, паперових пакетах або полотняних мішечках в прохолодному, темному і добре провітрюваному приміщенні.

Заморожування

Для заморожування беріть ягоди найвищої якості – досить стиглі й неушкоджені. Переберіть їх, видаліть плодоніжки та листя. Промийте в проточній холодній воді, відкиньте на друшляк, викладіть на паперовий рушник і дайте просохнути.
Тара для заморожування повинна бути чистою та сухою. Для цього ідеально підійдуть спеціальні пластикові контейнери. Висипте ягоди у контейнер і поставте в морозилку на 1,5-2 години. Потім вийміть і щільно загорніть у харчову плівку для кращого зберігання. Упаковані брикети покладіть до морозилки.
Для заморожування на тривалий термін оптимальною температурою вважається мінус 18 oС. Якщо вона вища, ягоди варто зберігати не більш ніж три тижні.
Заморожувати свіжу малину можна і з цукром. Існує кілька способів:
– викладіть ягоди шарами і кожен шар пересипте цукром; зберігайте малину в морозилці у невеликих пластикових контейнерах;
– розкладіть ягоди на таці або великій мілкій тарілці і поставте на три-п’ять годин у морозильну камеру; після цього вийміть, пересипте у поліетиленовий мішечок, а потім знову помістіть у морозилку (первинне заморожування потрібне для того, аби ягоди не лише не втратили вигляду, а й не злипалися);
– залийте ягоди в поліетиленовому мішечку цукровим сиропом, охолодіть до кімнатної температури і поставте в морозилку.

Перетирання

Малина максимально збереже корисні властивості, якщо її перетерти з цукром. До того ж у такому вигляді вона вже готова до споживання.
На кілограм  плодів візьміть 200-300 грамів цукру, можете додати 4-5 грамів лимонної кислоти. Ретельно перемішайте усі складники, перелийте малину в контейнер і закрийте кришкою.
Рецепти

Качині ніжки в малиновій глазурі

Складники: 2 качині ніжки, 1 ст. л. оливкової олії, лавровий листок, перець чилі (мелений) і сіль до смаку. На глазур: 50 мл червоного вина, 50 г. малини, 2 ч. л. коричневого цукру, 0,5 ч. л. кориці.
Качині ніжки залийте холодною водою, доведіть до кипіння, зніміть піну. Розімніть лавровий лист і вкиньте у бульйон. Варіть на середньому вогні приблизно півгодини. Духовку розігрійте до 200 градусів.
Приготуйте глазур: розімніть малину виделкою і змішайте її з вином, цукром та корицею. Деко застеліть фольгою, змастіть олією, викладіть ніжки, посоліть і поперчіть. Залиште 2 ч. л. глазурі, а рештою полийте качині ніжки.  Запікайте в духовці 20 хвилин. Після цього вийміть, змастіть глазур’ю, що залишилась, і поставте в духовку ще на 5-7 хвилин.
Прикрасьте на бажання.  Раджу подавати качку з листям салату, дрібно накраяним зеленим яблуком і малиною.

Теплий салат із курячою печінкою та малиною

Складники: 400 г. курячої печінки, 150 г. салату або салатної суміші, 100 г. накраяної цибулі, 100 г. свіжої малини, по 4 ст. л. посічених свіжої петрушки і зеленої цибулі, 3 ст. л. оливкової олії, великий зубець часнику, 3 ст. л. малинового або червоного винного оцту , сіль і чорний  мелений перець до смаку.
З печінки видаліть жилки. Якщо вона надто велика – розріжте кожну навпіл. Вимийте і обсушіть паперовим рушником. Салат помийте, просушіть, порвіть на невеликі шматки і розкладіть на великій тарілці. Присипте його петрушкою і зеленою цибулею.
Розігрійте пательню, влийте у неї 2 ст. л. оливкової олії. Всипте цибулі та посіченого часнику та обсмажуйте на маленькому вогні 2-3 хвилини до золотистого кольору, час до часу помішуючи. Додайте ще  1 ст. л. олії та курячої печінки. Смажте усе помішуючи впродовж 5-7 хвилин.
Ввімкніть найбільший вогонь під пательнею і влийте малинового або червоного винного оцту,  перемішайте. За 10 секунд вимкніть конфорку, приправте салат сіллю і перцем до смаку.
Викладіть гарячу суміш із печінки на салат, покладіть зверху ягоди малини і відразу ж подавайте до столу.

Полунично-малиновий лимонад із базиліком

Складники: 1200 мл води, 100-150 г. малини, 200 г. полуниць, жменя фіолетового базиліку (листочки), сік із 2-3 лаймів, цукор на бажання і до смаку.
У глечик засипте цукор (1-2 ст. л., можна й без нього), влийте горнятко гарячої води і розмішайте до розчинення. Додайте малини, полуниць, базиліку (краще брати фіолетовий, хоча і зелений підійде) та соку з лаймів. Усе добре перемішайте ложкою з довгою ручкою, розчавлюючи при цьому частину ягід. Дайте лимонаду настоятись майже годину.
Потім долийте води, знову розмішайте (за необхідності додайте ще трохи соку з лаймів або цукру) і дайте настоятися в холодильнику 2-4 години. Перед подачею на стіл лимонад  варто процідити.

Спагеті з малиною у вершково-медовому соусі

Складники: 200 г. спагеті, 200 мл вершків (20% жирності) , 100 г. малини, 2 галузки м’яти, 4 ч. л. меду, 1 ч. л. маку.
Зваріть спагеті (час приготування повинен бути вказаний на упакованні). Не забувайте – вони люблять воду, тож готуйте їх із розрахунку 100 г. сухих виробів на літр води.
Одразу після того, як поставите варити спагеті, приготуйте соус.  Для цього в невеличкій каструлі  змішайте вершки, мак і мед та доведіть суміш до кипіння.  На маленькому вогні вварюйте соус доти, поки не зваряться спагеті (він повинен трохи загуснути).
Відцідіть макарони і влийте до них соусу. Додайте посіченого листя м’яти і ягід малини. Легко вимішайте, щоб не розчавити ягід.

Салат із сиром, яблуками та малиною

Складники: 2 пучки салату (корн, рукола), 2 яблука, 80 г. сиру дор блю, 40 г. малини, 2,5 ст. л. натурального йогурту, сіль до смаку.
Листки салату промийте, обсушіть, переберіть і викладіть на велику тарілку. Яблука помийте, виберіть насіннєві гнізда і наріжте на тонкі скибочки (замість яблук можна взяти персики, нектарини або манго – ці фрукти також дуже добре пасуватимуть до салату).
Сир розкришіть на невеликі шматки і посипте ним салат. Для заправки змішайте малину та йогурт і посоліть. Полийте цією сумішшю салат. Найкраще подавати його з тостами або грінками.

Малиновий пломбір

Складники: 300 г. малини, 200 мл жирного молока, 4 жовтки, 200 мл вершків (жирність 33%), 150 г. цукру, ванільна паличка або есенція.
Молоко доведіть до кипіння, зніміть з вогню і додайте ванілі. Поставте на лід і дайте охолонути. Жовтки збийте з цукром. Влийте до них охолодженого молока і добре вимішайте.
Вилийте молочно-яєчну суміш у каструлю і поставте на маленький вогонь. Постійно помішуйте, але в жодному випадку не дайте закипіти! Маса повинна трохи загуснути (не відлучайтесь, бо жовтки стягнуться).
Охолодіть масу, а тим часом збийте вершки. До збитих вершків додайте приготованого яєчного крему і обережно, але ретельно вимішайте. Малину з цукром збийте в блендері. Готове ягідне пюре перетріть через сито, аби видалити кісточки з ягід малини, і на 20-30 хвилин поставте до морозильної камери.
За півгодини додайте підмерзлого пюре до яєчно-молочно-вершкової  основи і добре вимішайте. Поставте суміш у морозильну камеру охолоджуватися на годину. Через годину збийте її лопаточкою, аби в готовому морозиві не було кристалів льоду, а консистенція стала більш гладкою, повітряною. Поставте суміш знову до морозилки.
Таким чином продовжуйте збивати морозиво як мінімум щогодини впродовж 3-4 годин. За цей час воно вже стане готове до споживання.

Тарт із малиною та мигдалем

Складники: 500 мл молока, 300 г. свіжої малини, 220 г. борошна, 150 г. охолодженого масла, 50 г. нарізаного на пластинки мигдалю, 50 г. цукру, 50 г. цукрової пудри, 3 жовтки, 1 ст. л. крохмалю, 0,5 ч. л. ванільного екстракту, паличка кориці, 0,25 ч. л. солі
Духовку попередньо розігрійте до 220 градусів. 125 г. охолодженого масла накрайте на кубики. Борошно, цукор-пудру і сіль вимішайте, додайте шматочків масла, один жовток, влийте 2 ст. л. крижаної води і збийте все це у комбайні або в блендері на невеликій швидкості. Якщо тісто виходить дуже сухе, влийте ще 1-2 ст. л. крижаної води.
Викладіть тісто в невелику форму для випікання, рівномірно розподіливши його по дну і стінках, зробіть  бортики і поставте до холодильника на півгодини.
Охолоджений корж поставте в розігріту духовку і печіть 20 хвилин. Молоко налийте у невелику каструлю, додайте до нього 25 г. масла, кориці та доведіть до кипіння. Жовтки перетріть із цукром, всипте крохмалю, додайте ванільного екстракту і збийте. Корицю вийміть і, продовжуючи збивати крем, тонкою цівкою вливайте гаряче молоко.
Вийміть корж із духовки, залийте його кремом, викладіть зверху малину і злегка втисніть її у крем. Поставте тарт у духовку ще на 10-15 хвилин. Вистудіть, присипте мигдальними пластівцями і можете подавати до столу.

29 травня

Інші дати
Народився Петро Карманський
(1878, м. Цєшанув, Польща - 1956) - український поет, педагог,перекладач, член групи письменників "Молода муза". Представник раннього українського модернізму. Автор збірок віршів "З теки самовбивці", "Блудні огні", "До сонця". Переклав "Божественну комедію" Данте, окремі твори Гюго та ін.
Засну, як легіт, в сірій скибі, Розвіюсь, мов рідка імла, Візьму з собою злидні й болі, Оставлю вам самі діла. (Петро Карманський)
Розгорнути

Майбутні події Дивитися всі