chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні світова спільнота відзначає День солідарності журналістів

08 вересня 2014 о 11:42

Міжнародний день солідарності журналістів (англ. International Day of Journalists Solidarity) – інтернаціональний День солідарності журналістів, кореспондентів і репортерів, який відзначається по всій планеті щорічно, 8 вересня, передає УНН.

Це свято заснували в 1958 році в Бухаресті на четвертому конгресі Міжнародної організації журналістів – найстарішого і найбільшого інтернаціонального журналістського об’єднання в світі. Цього дня журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

Дата проведення цього свята була вибрана невипадково. Саме в цей день, в 1943 році у Берліні фашистами був страчений чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії Юліус Фучик, який навіть у катівнях не залишив професію і встиг написати книгу «Репортаж з петлею на шиї» (чеш. Reportáž psaná na oprátce), за яку був посмертно, в 1950 році, удостоєний Міжнародної премії Миру, а саму книгу переклали на 70 мов світу.

Традиційно в День солідарності журналістів, по всій планеті проходять збори та конференції, на які приїжджають журналісти з різних країн світу. На цих професійних з’їздах представники четвертої влади діляться своїм журналістським досвідом і відзначають найбільш гідних в своєму середовищі.

Так, Пулітцерівська премія – одна з найбільш престижних нагород США в галузі літератури, журналістики, музики і театру – майже завжди вручається 8 вересня, в Міжнародний день солідарності журналістів

Розділи: Суспільство

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути