chrome firefox opera safari iexplorer

Тристоронній годинник Тернополя внесли до «Спадщини світового годинникарства»

02 вересня 2014 о 16:23

Унікальний тристоронній годинник Тернополя потрапив до «Спадщини світового годинникарства». До цього переліку французи вносять найоригінальніші витвори годинникового мистецтва.

Про це повідомили IA ZIK у прес-службі Тернопільської міської ради.

«З моїх 60-ти виготовлених годинників у цей реєстр включено лише три. Причому львівський годинник потрапив до списку після п’яти років експлуатації, адже він єдиний у світі працює у мороз і згортає стрілками сніг. А тернопільський годинник уже включено. Хоча роботи щодо його встановлення ще тривають», – розповів майстер Олексій Бурнаєв, який працював над виготовленням часоміра.

Унікальний тристоронній годинник у вересні розмістять у Тернополі на бульварі Тараса Шевченка. Усі роботи, наголошують у міській раді, будуть виконані без витрачання бюджетних коштів.

Тристоронній годинник прикрашав Тернопіль ще за часів Австро-Угорщини та Польщі. Він був встановлений на сучасному бульварі Шевченка – навпроти нинішніх вулиць Сагайдачного та Кульчицької. Це було головне місце зустрічей і побачень у місті.

zik.ua

 zik.ua

Під час воєнних дій навесні 1944 року годинник знищили. Відновлений часомір – унікальний, адже він буде другим у світі тристороннім.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути