chrome firefox opera safari iexplorer

Тернопільські активісти проводять незвичайну акцію з нагоди дня народження Тараса Шевченка

05 березня 2015 о 10:43

Активісти тернопільської «Молодої Просвіти» розпочали відеоестафету SchevchenkoChallenge, присвячену 201-й річниці від дня народження геніального українського поета Тараса Шевченка, повідомляє Україна молода. 

З практикою естафет-флешмобів (у перекладі з англійської слово challenge означає «виклик») багато українців познайомилися минулого року, коли в країні набрав популярності славнозвісний Ice Bucket Challenge. Однак, на відміну від тієї акції, розпочата молодими просвітянами в Тернополі, не передбачає якихось благодійних внесків, а ініційована винятково заради популяризації творчості Кобзаря.

Учасники естафети декламують вірші чи уривки з поем Тараса Шевченка і записують це на відео, яке викладають потім в інтернет-мережі. Наприкінці ролика традиційно називаються прізвища трьох людей, кому учасник передає поетичну естафету, відтак упродовж 24 годин вони також повинні прочитати щось Шевченкове на камеру і так само запросити наступних декламаторів.

Активісти «Молодої Просвіти» кажуть, що вже кинули свій поетичний виклик не лише тернополянам, а й жителям багатьох регіонів України, і навіть за її межі, бо інша мета акції — саме об’єднавча. Тож слід очікувати, що світом прокотиться потужна енергетична хвиля позитиву, заряджена генієм найвідомішого українського поета.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути