chrome firefox opera safari iexplorer

Влада Києва з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка хоче приватизувати Центральну бібліотеку імені Шевченка для дітей

26 жовтня 2013 о 15:01

До народного депутата Миколи Томенка звернулося керівництво Української бібліотечної асоціації з проханням допомогти у вирішенні подальшої долі Центральної бібліотеки імені Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва, приміщення якої за адресою проспект Перемоги, 25-А (площею 790 кв.м) вже вдруге намагаються приватизувати.

Нагадаємо, з подібним проханням УБА зверталася до Миколи Томенка у березні минулого року. Під впливом громадськості та звернень народного депутата вдалося відкрити справу за позовом заступника прокурора м. Києва до Київської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення, відповідно до якого приміщення, де розташована та функціонує Центральна бібліотека для дітей, включено до Програми приватизації комунального майна. Справа в тому, що включення даного приміщення до програми приватизацію порушує норми законодавства, згідно з яким будівлі (споруди , приміщення) або їх окремі частини, де розміщуються бібліотеки, які є об’єктами загальнодержавного значення, не підлягають приватизації.

31 січня 2013 р. Окружний адміністративний суд м. Києва постановив задовольнити повністю позов заступника прокурора м. Києва та визнати незаконним і скасувати рішення Київради про включення приміщення бібліотеки до програми приватизації шляхом продажу на аукціонах, за конкурсом.

Через сім місяців після винесення судового рішення (22 серпня 2013 р.) Департамент комунальної власності виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) подав апеляцію на рішення Окружного суду м. Києва. 4 жовтня було відкрито провадження, засідання призначено на 31 жовтня 2013 р.

Таким чином напередодні святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка та на честь Року Шевченка в Україні київська влада хоче зробити оригінальний «подарунок» – приватизувати будівлю дитячої центральної бібліотеки, що носить його ім’я.

Нагадаємо, Центральна бібліотека імені Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва діє з 1919 р. Її статус науково-дослідного, інформаційного та консультативного центру з питань культурного розвитку дітей міста визначено урядом України.

Бібліотека створена у 1918 році за клопотанням відомих діячів культури П. Г. Тичини, В. К. Магерівського і в той час була другою бібліотекою для дітей в Україні. Деякий час тут працював бібліотекарем сам Павло Тичина. У квітні 1920 року за його пропозицією бібліотеці присвоєно ім’я Тараса Григоровича Шевченка.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути