chrome firefox opera safari iexplorer

Київська влада хоче продати Центральну дитячу бібліотеку?

28 березня 2012 о 14:07

Центральну бібліотеку ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва на проспекті Перемоги, 25-А включено до переліку об’єктів, які підлягають приватизації шляхом викупу.

Відповідне рішення було прийняте на сесії Київради 16 лютого 2012 року, повідомляє прес-служба О. Бригинця.

З проханням не допустити виселення бібліотеки із зазначеного приміщення звернулися представники Української бібліотечної організації до голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця.

О. Бригинець зазначив, що відповідно до Закону України від 27.01.1995 р., № 32/95-ВР «...забороняється приватизація бібліотек».

«Наша комісія буде звертатися до депутатів з вимогою скасувати відповідний пункт рішення. Також я звертаюсь до голови КМДА О. Попова з проханням надати доручення ГУ комунальної власності не розглядати можливість приватизації приміщення бібліотеки та не готувати відповідні подання, оскільки вони є незаконними», — запевнив О. Бригинець.

Згідно з Законом України від 14.12.2012р., №2778-VI, «не підлягають приватизації: заклади культури та забороняється виселення закладів культури (театрів, філармоній, бібліотек, музеїв, архівів, художніх галерей, кінотеатрів, позашкільних закладів естетичного виховання тощо)».

«Київська влада роками не може вирішити проблеми Центральної публічної бібліотеки імені Лесі Українки, яка розкидана по всіх районах міста в орендованих приміщеннях. Але владі цього виявилось мало. Чиновники і депутати вирішили створити в Києві черговий культурний скандал – продаж приміщення бібліотеки»,- наголосив О. Бригинець.

Депутат повідомив, що Центральна бібліотека ім. Т.Г.Шевченка для дітей має статус науково-дослідного, інформаційно-консультативного центру з питань культурного розвитку дітей в м. Києві, що визнано постановою Уряду.

Бібліотека створена у 1919 р. за клопотанням відомих діячів культури, серед яких видатний український поет П. Тичини.

Впродовж багатьох років Бібліотека централізовано укомплектовує фонди 53 дитячих бібліотек м. Києва. В рік вона обслуговує понад 17 тис. дітей міста, серед яких діти-сироти, інваліди та діти з багатодітних сімей. Крім того, соціально незахищені діти мають можливість безоплатно користуватися мережею Інтернет.

Нагадаємо, минулого року заради розміщення медичної амбулаторії бібліотеку сімейного читання «Чапаєвка» в Голосіївському районі виселили в фойє школи. А в жовтні 2011 року загроза нависла над центральною бібліотекою Шевченківського району ім. Плужника на вул. Прорізній, 15.