chrome firefox opera safari iexplorer

До Києва привезли «Джеймса Вайта»

22 травня 2016 о 12:43

П'ятий фестиваль американського кіно «Незалежність» відкрив показ стрічки «Джеймс Вайт» режисера Джоша Монда. Головний герой фільму, Джеймс Вайт, якому вже за двадцять, намагається побудувати своє життя в Нью-Йорку, поки його мати безуспішно бореться з раком на четвертій стадії.

Один з організаторів фестивалю, український режисер та документаліст Дмитро Тяжлов прокоментував цей вибір:
«Ми обрали для відкриття фестивалю саме цей фільм, насамперед, через те, що в ньому грають дві зірки – Синтія Ніксон та Рон Лівінгстон. В Америці ця стрічка мала успіх і досить великий касовий збір, як для „незалежного“ фільму. Окрім того, „Джеймс Вайт“ — фільм про дуже важку життєву ситуацію, з якою стикається головний герой. Можливо, комусь він допоможе знайти вихід з аналогічної ситуації.
Решту стрічок до програми фестивалю обирали так, щоб було різноманіття і глядачі мали можливість побачити на екрані життя справжніх американців. „Знайомтесь: родина Пател“, наприклад, дуже дотепна комедія про життя індійсько-американського іммігранта, а „Останній патруль“ — стрічка про подолання синдрому ПТСР військовими, що повернулися додому. Ми хотіли провести паралелі між українцями і американцями, показати, що в нас є багато спільного. І, одночасно, розтлумачити ті речі, які незрозумілі українцям в американській культурі. Ці кінострічки змальовують американців такими ж звичайними людьми, як і ми, а не супергероями з ідеальним життям, якими ми звикли їх бачити на великих екранах».

Ян Голуб, засновник і керівник інтернет-каналу beTV зізнається, що половину фільму проспав.
«Я не дуже розумію арт-хаус. Не розумію, для чого це все показують. Але, мабуть, це через професійну деформацію – я постійно знімаю різноманітні спектаклі і постановки. Мені здається, що в більшості артхаусних фільмів знання намагаються показати, як розуміння, а побутове – як мистецтво. Загалом, зйомка і гра акторів мені сподобались, вони дійсно хороші. Єдине, що дратувало – це обличчя героя, Джеймса Вайта, яке постійно показували крупним планом. Я розумію, що таким методом режисер хотів закцентувати увагу саме на цьому персонажі і його переживаннях, але іноді хотілося розсунути рамки кадру, аби зрозуміти, де, власне, цей персонаж знаходиться».

Співачка Саша Кольцова (гурт «Крихітка») вважає, що в будь-якому кінематографі, як українському, так і американському, індустрія диктує свої правила.
«Американці вже використали для своїх фільмів всі можливі сюжети – прості, складні, міфологічні, сюжети коміксів, казок. Тепер вони можуть зосередитись на філософських темах і шукати щось незвичайне, емоційне, цього вимагає американський глядач. Українське кіно має менше можливостей і від американського, насамперед, відрізняється мільйонами доларів бюджету. Але ми ще не всі прості сюжети використали, бо немає змоги знімати багато і дорого. Різниця між українським і американським кіно саме в індустрії, в її розвитку».

Фестиваль американського кіно «Незалежність» триватиме до 25 травня. В рамках фестивалю відвідувачі зможуть переглянути близько 15 розважальних та документальних кінострічок.

Джерело: gazeta.ua
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути