chrome firefox opera safari iexplorer

Аграрії виростили гігантський тризуб із чорного рису

22 липня 2016 о 08:36

Співробітникам відділу селекції Інституту рису УААН під керівництвом кандидата сільськогосподарських наук Дмитра Шпака вдалося створити національний символ України з нового сорту так званого «чорного рису».

Його листя має незвичайне антоціанове забарвлення. Завдяки цьому сільськогосподарський тризуб усе літо буде добре видно як з висоти пташиного польоту, так і з космосу.

Творіння рук аграріїв займає загальну площу 0,04 га при розмірах 16 на 24 метри, пише Україна молода.

— Чорний рис — це принципово новий сорт, який поки ще перебуває в стадії розробки та буде остаточно освоєний аграріями Херсонщини через два місяці, — розповів Дмитро Шпак. — Він відрізняється своїми незвичайними ароматичними властивостями, а також більшою стійкістю до спеки. Хочу зазначити, що весь рис на Херсонщині вирощується за екологічно безпечними технологіями, завдяки чому в цьому році ми плануємо зібрати добрий урожай.

Вода — саме те, чого зараз найбільше потребують аграрії. За їх визнанням, через те, що облводгосп підвищив розцінки на воду, вартість одного кілограма рису цієї осені також може вирости на 30-40 відсотків. Як відомо, після анексії Криму Україна може забезпечувати потреби своїх громадян у рисі лише на 30 відсотків, решту завозять із-за кордону. Саме за рахунок розробки нових сортів рису співробітники Інституту рису на Херсонщині планують знайти вихід зі складної продовольчої ситуації.

 

Розділи: Довкілля

2 травня

Інші дати
Народився Микола Вілінський
(1888, м. Голта, Херсонська область – 1956) – український композитор, педагог. Автор симфонічних сюїт, кантат, вокально-хорових обробок українських, російських і молдавських народних пісень, романсів, камерно-інструментальних творів, а також ряду теоретичних робіт і статей. Вважається засновником баладного жанру в український фортепіанній музиці.
«Микола Миколайович Вілінський був прекрасним музикантом і прекрасною людиною. На всіх його творах лежить печать справжнього таланту і всі вони показують тонкий смак і велику професійну майстерність автора.» (Борис Лятошинський)
Розгорнути
Народився Володимир Лучицький
(1877, м. Київ – 1949) - український геолог, петрограф. Велике значення мають його роботи з вивчення Українського кристалічного щита, Криму. Відкрив родовищ графітів, каолінів. Склав гідрогеологічні та геологічні карти України.
Розгорнути