chrome firefox opera safari iexplorer

Як правильно купатися в ополонці на Водохреща: поради медика

18 січня 2017 о 15:28

19 січня, на велике свято Водохреща, прийнято купатись в річці або хоча б просто прийняти ванну, бо за давніми повір'ями вода в цей має цілющі властивості.

Про правила зимового купання розповів завкафедрою спортивної медицини і санології Національної медичної академії післядипломної освіти д. м.н. Геннадій Апанасенко, пише «Комсомольская правда в Украине».

За його словами, в ідеалі підготовку до занурення на Водохреща починають влітку. Але якщо відчуваєте потребу приєднатися до «моржів», то перед цим кілька днів використайте для підготовки.

У першу чергу, треба налаштуватися морально. «Треба свято вірити, що купання на Хрещення очистить душу і тіло, що такий вчинок піде дійсно вам на користь, — розповідає Апанасенко. — А якщо вважаєте це даниною моді, то краще відмовтеся від нього. Інакше крижана купіль може закінчитися застудою, шоком або серцевим спазмом».

Можна потренувати тіло і фізично. Для цього треба набрати в таз крижаної води, стати в нього ступнями і енергійно ходіть хвилин 5-15. Можна таку процедуру робити кожні два-три години. При цьому з кожним разом наливати води побільше і збільшувати час перебування в ній (починають з однієї хвилини).

А після такої процедури треба розтерти ступні жорстким рушником і одягти шкарпетки з овечої або верблюжої вовни, потім хвилин 10 енергійно походити. Якщо вирішили зануритися вперше, то краще, щоб поряд були досвідчені люди.

Перед зануренням треба розім'ятися в тонкому спортивному костюмі. Для цього потрібно енергійно присісти разів десять, побігати або пострибати хвилин п'ять-десять. Можна змастити шкіру гусячим жиром, щоб вона не пересихала.

Щодо самого купання, то заходити в ополонку, яка до речі має бути не менше, ніж три на два метри, треба поступово.

Новачкам не можна бути у воді більше 10 секунд: два-три гребка — і на берег. Після цього потрібно розтерти тіло жорстким рушником, швидко одягнутись і випити склянку гарячого чаю.

Також перед зануренням не рекомендується нічого їсти, хіба що шматочок чогось жирного — сала чи риб'ячого жиру.

Алкоголь допустимо вживати тільки після повернення додому, причому краще у вигляді глінтвейну. А от вживання «для хоробрості» тільки посилить переохолодження і дасть зайве навантаження на серце.

Медики наголошують, що тільки здорова людина може сміливо занурюватися в крижану воду на Водохреща. Якщо ж є хронічні захворювання, то краще не ризикувати. Адже занурення в холод — це стрес для організму. І він може принести як користь, так і шкоду.

«Не раджу лізти в воду людям з гіпертонією, слабким серцем, нежиттю і навіть незначним підвищенням температури», — каже Апанасенко.

Але треба зазначити, що пірнати в ополонку на Водохреща не обов'язково: змиває гріхи і цілющою вважається будь-яка освячена батюшкою вода.

Хрещенська вода не псується і зберігає свої цілющі властивості рік.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути