chrome firefox opera safari iexplorer

16 липня: це цікаво знати

16 липня 2020 о 00:03

Людина звелася над світом усього живого насамперед тому, що горе інших стало її особистим горем.
Василь Сухомлинський

У дохристиянські часи 16 липня вшановували Перуна, покровителя грому та блискавок, що у християнські часи перетворився на Іллю. І оскільки вже починалися жнива, то підмічали: «Якщо комарі літають роєм – незабаром розпогодиться».

У народі 16 липня називається Моків, і з давніх часів вважається нещасливим. У цей день краще бути обережним і не починати ніякої справи. До цього часу повністю зріє і лісова, і садова суниця. У цей день наші пращури спостерігали за комарами і мошкою: якщо вони в’ються колами, хороша погода гарантована на найближчі семеро діб.

За церковним календарем, 16 липня вшановують мученика Якинфа; мучеників  Діомида, Євлампія, Аскліпіодота і мученицю Голіндуху; преподобних Анатолія затворника у Ближніх печерах та Анатолія затворника у Дальніх печерах; перенесення мощей святителя Филипа; благовірних князів Василія і Костантина Ярославських; преподобних Іоана і Лонгина Ярензських; мучеників Мокія і Марка; преподобного Олександра, обителі «Невсипущих» первоначальника; святителя Анатолія, патр. Константинопольського.

Іменинники 16 липня:
Анатолій, Никодим, Василь, Марко, Пилип.

16 липня народились:

1881 – Василь Зеньковський – відомий у Європі православний діяч, богослов, педагог, історик.

1893 – Данило Демуцький – класик українського і світового кіно, кінооператор і фотограф. Кінооператор О. Довженка («Арсенал», «Земля»), Б. Барнета і І. Савченко. Заслужений діяч мистецтв Української РСР (1954). Заслужений діяч мистецтв Узбецької РСР (1954). Лауреат Сталінської премії першого ступеня (1952). Жертва сталінських репресій.

1908 – Василь Барка (Очерет) – український письменник і перекладач. Автор роману «Жовтий князь».

16 липня відзначають:

     

  • День бухгалтера України.

Події 16 липня:

1054 – переговори між Римом і Візантією щодо впливу у південній Італії та низки теологічних питань у Константинополі завершилися скандалом. Внаслідок цього конфлікту Християнська церква розділилася на дві гілки: католицьку і православну.

1848 – у Львові засновано культурно-просвітницьку організацію «Галицько-Руська матиця».

1917 — ухвалено ІІ Універсал Української Центральної Ради. Цим актом проголошено взаємне визнання УЦР та Тимчасового уряду Росії.

1919 — під тиском польських військ УГА, перейшовши ріку Збруч, залишила Галичину й відступила на територію Наддніпрянської України.

1990 – прийняття Декларації про державний суверенітет України.
«Верховна Ради Української РСР, виражаючи волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, шануючи національні права всіх народів, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнаючи необхідність побудови правової держави, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України, ПРОГОЛОШУЄ державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах» («Декларація про державний суверенітет України»).

2010 — в Одесі відкрито Перший Одеський міжнародний кінофестиваль.

Чи знаєте ви, що:

Найдавніша гора в Україні розташована поблизу села Дністрово-Кам’янка на Дніпропетровщині. Вона має цікаву властивість – створювати шум у безвітряну погоду. Про гору-барометр місцеві мешканці знають: коли гора «шумить» – чекай зміни погоди. І вони ще ніколи не помилялись.

Секрет цього явища в тому, що узвишшя розташоване в районі повітряної течії, або простіше – на протязі. Цю особливість природи використовували спостережливі предки, вибираючи місця для будівництва вітряків. Досі в народі розповідають про чудо-млин, який колись стояв неподалік і безупинно крутився навіть у найспокійнішу погоду.

Співучі піски… Подібне явище спостерігається в багатьох районах світу. Схоже, існує і в Україні, поблизу Нікополя, на косі біля річки Лапінки, на одному з рукавів Дніпра. «Спів» цих, мабуть, найдивніших пісків чути після дощу, коли верхній шар злипається і утворює крихку кірку. Крокуючи нею, можна почути звуки, подібні до свисту повітря, випущеного з автомобільної камери.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути