chrome firefox opera safari iexplorer

22 жовтня: це цікаво знати

22 жовтня 2019 о 00:04

«Великий і багатий край, краса його нив і степів, хуторів і сіл, Дніпра й Києва, народ сильний і ніжний, у кожній дрібниці побуту свого красивий і охайний…»
Іван Бунін

Після Покрови більшість народних прикмет обіцяють лише холоди. Черговим підтвердженням цього є і прислів’я про день вшанування Апостола Якова Алфеєвого 22 жовтня. У народі цього дня говорили, що після Якова осінь вже заплакала, бо після Якова тепла нема ніякого.

За церковним календарем 22 жовтня вшановують Апостола Якова Алфеєва; преподобного Андроника та дружину його Афанасію; праведного Авраама, праотця, і його племінника Лота; мучеників Євентія (Ювентина) і Максима; мученицю Поплію, сповідницю, дияконису Антіохійську; преподобного Петра Галатійського.

Іменинники 22 жовтня:

Максим, Яків, Афанасія, Петро, Андронік.

22 жовтня народились:

1870 – Іван Бунін – російський поет, письменник українського походження, Нобелівський лауреат. Багато років жив та творив в Україні (Харків, Полтава, Одеса, Київ). Автор статті «Пам’яті Т. Г. Шевченка», творчістю якого захоплювався, перекладів Шевченкових віршів «Закувала зозуленька» та «Заповіт», а також низки віршів Б.Грінченка.

1880 – Віктор Протопопов – видатний український психіатр та фізіолог, засновник патофізіологічного напряму в психіатрії. Розробив оригінальні методики дослідження вищої нервової діяльності, описав «Синдром Протопопова» (Тріада Протопопова) – комплекс симптомів при маніакально-депресивному психозі.

1935 – Борис Олійник – поет і громадський діяч. Лауреат Шевченківської премії. Автор книг: «Стою на земле», «Сива ластівка», «У дзеркалі слова», «Дума про місто» та ін.

22 жовтня відзначаємо:

  • Всесвітній день людей з вадами мовлення.

Події 22 жовтня:

1933 – у Львові член ОУН Микола Лемик на знак протесту проти Голодомору в Україні вбив співробітника консульства СРСР, агента спецслужб Майлова.
1937 – заарештований митрополит Київський і всієї України Василь Липківський.
1980 – Папа римський відмінив вердикт 1633 року, що засуджував Галілея.
2006 – семиразовий чемпіон світу з автоперегонів «Формула-1» Міхаель Шумахер на Гран-прі Бразилії 2006 закінчив кар’єру гонщика.

Чи знаєте ви, що:
У Росію (тоді Московію) рід Буніних (Бунікевських) переселився з України (яка тоді була у складі Польщі) у XV столітті. Сам письменник дослідив, що його рід походить з Волині.

«Країна… ця мріялася мені неозорими весняними просторами всієї тієї південної Русі, яка дедалі більше й більше захоплювала мою уяву і давниною своєю і сучасністю. У сучасності був великий і багатий край, краса його нив і степів, хуторів і сіл, Дніпра й Києва, народу сильного і ніжного, у кожній дрібниці побуту свого красивого і охайного,наступника слов’янства істинного, дунайського, карпатського. А там, у давнині, була колиска його…» Таких рядків – освідчень у любові до своєї прабатьківщини можна знайти багато в написаному Іваном Буніним.

Цікавий факт: Іван Бунін став лауреатом Нобелівської премії за оповідання, написане від імені жінки. (За мат. Вікіпедії)

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути