chrome firefox opera safari iexplorer

Чим страшна п’ятниця, 13-те?

13 жовтня 2017 о 11:00

Тринадцяте число місяця, яке припадає на п'ятницю, вважається у багатьох культурах нещасливим днем і рясніє купою забобонів.

Існує навіть наукова назва фобії щодо цього забобону — параскаведекатріафобія (від грец. Παρασκευή — п'ятниця, δεκατρείς — тринадцять, φοβία — фобія).

За дослідженнями, ледь не кожен третій європеєць відчуває певний страх перед п’ятницею 13-го. В чому ж справа?

Чому бояться число 13?

За символікою чисел вважається, що 12 – це число космічного порядку і спасіння, Зодіаку, завершеності, вічності, повноти, сили, могутності. У багатьох міфопоетичних системах світу число 12 було символом 12 сузір'їв Зодіаку, символом довершеності. Воно відповідало геометричному дванадцятикутнику, символіка якого майже ідентична колу.

Біблійний Єрусалим пронизаний символікою числа 12 (дванадцять воріт, дванадцять апостолів). В Апокаліпсисі — 12 коштовних каменів. У Греції та Римі нараховувалося також 12 верховних богів. У епосі середньовіччя фігурують 12 лицарів Круглого столу.

На Русі-Україні під Різдво готували 12 страв. Таку ж кількість трав клали дівчата під подушку на Івана Купала. У фольклорі фігурують образи 12 місяців-братів. Окрім того, в давнину рахунок 12 однорідних речей вівся дюжинами. Це число означало верхню межу відліку, завершеність, а, отже — силу, могутність (не випадково історично споріднені слова «дюжина», «дужий», «дуже» міцний, сильно).

А от додати ще одну «зайву» одиницю – і число стає «чортовою дюжиною». Це число у багатьох народів символізувало смерть і водночас початок нового життя. Чому? Бо воно порушувало числову цілісність, а отже було небезпечне, зле.

В американських хмарочосах після 12-го поверху слідує 14-й, немає тринадцятих номерів у готелях, відсутні морські та авіарейси з такими номерами. У літаках авіакомпаній Німеччини, Австрії й країн Скандинавії немає ні ряду, ні крісла з номером 13. В Англії їх немає навіть у кінотеатрах. На тринадцяте число намагаються не планувати важливих справ і далеких поїздок.

Ще існує і така версія «нещасливості числа 13»: згідно з популярним скандинавським міфом, 12 богів зібралися на святкову вечерю у раю Валгаллі, коли з'явився незапрошений 13 бог-бешкетун Локі. Локі намовив Голдера, сліпого бога темряви, вбити стрілою з омели бога щастя та радості Болдера. Коли бог щастя та радості помер, це стало днем, коли вся земля засумувала. Таким чином, у скандинавських культурах укріпилося передчуття невдачі з числом 13.

Інша версія походження забобону вказує на зв'язок між п'ятницею 13-го з місячним календарем, відповідно до якого, у тринадцятий день починається повна фаза місяця. Стосовно повного місяця, то, у свою чергу, в астрологів існують інші забобони, які, зокрема, не рекомендують починати у такий час важливі справи, робити хірургічні операції, зачинати дітей. За, за свідченням деяких статистичних даних, під час повного місяця спостерігається сплеск злочинності, самогубств, хвороб, нещасних випадків та аварій.

Але є свідчення, що число 13 вважалося цілком щасливим – наприклад, у давньому Китаї та Єгипті. До речі, у древньому Києві теж сильно поганим це число не вважали, адже найголовніший храм держави — Софія Київська — мала рівно тринадцять куполів!

Нещаслива п’ятниця

П'ятниця здавна вважається нещасливим днем, зокрема, тому, що цього дня був розіп'ятий Ісус Христос. До того ж, за свідченням деяких дослідників, розп'яття відбулося 13 числа місяця нісана єврейського календаря. Таким чином, за цією версією, п'ятниця 13-го стала знаменною датою, коли зі смертю Сина Божого у світі запанувало зло.

Окрім того, п’ятниця, за старими традиціями, — це шостий день тижня. Нагадаємо, що тиждень (семиденка) починається не з понеділка, а з неділі. Цей перший день тижня раніше називався Днем Сонця. Він присвячувався Богу-Творцю і традиційно вважався найкращим для складної духовно-інтелектуальної роботи, планування майбутнього, започаткування нових справ. Ще й досі в англійській мові «неділя» позначається словом «Sunday» — День Сонця. Це слово має друге значення — «найкращий, чудовий, найефективніший».

Натомість закінчення циклу нагадує кінець робочого дня: людина втомлена і здатна лише для прибирання накопиченого за день сміття. Субота — це останній, сьомий день тижня. Євреї цей день називають «сабат» (звідси «шабаш»). Його назва походить від слова «сьомий», англійською «seventh». Тому субота — це день очищення, прибирання в оселях і надворі. Звідси радянські «суботники» — колективні прибирання сміття. Здавна вважалося, що останні дні тижня придатні лише для рутинної, нетворчої роботи. Бо людина втомилася за тиждень, її здатність мислити ослаблена. Тому під кінець тижня людина схильна допускати більше помилок, ніж на його початку.

Тому п’ятниця здавна вважалася днем втоми і рутини. Втім, якщо поглянути на це з іншого боку – п’ятниця – це останній день роботи, а тому можна радіти тому, що наступний день – вихідний і можна буде відпочити!

Що говорять психологи та соціологи

У сучасному суспільстві з розвиненою економікою проблема п'ятниці 13 з містичної може перетворитися на цілком відчутну економічну проблему, заявляють експерти. Люди, тією чи іншою мірою піддані цій фобії, намагаються максимально скоротити свою активність, що тільки в економіці США призводить до втрати 800-900 мільйонів доларів на кожну з таких п'ятниць.

А судячи з дослідницької статті, опублікованої в «British Medical Journal», п'ятниця 13-го дійсно для деяких може бути нещасливим днем (на доказ того, що в цей день зашкалює кількість нещасних випадків автори наводять статистику дорожніх пригод на одному з шосе в Англії), внаслідок чого фахівці рекомендують пацієнтам залишатися вдома.

Психологи переконані, що більшість людей боїться "проклятої п'ятниці" через зв'язок з невдалим досвідом у минулому і намаганням убезпечити себе, відкинувши зайві ризики.

Пам'ятаючи про свої провали, людина сама себе програмує на невдалий результат будь-якої події в цей день, заздалегідь позбавляючи себе можливості знайти кращий вихід в обставинах, що склалися. Іншими словами, людина завчасно у п’ятницю, 13-го, «знайшла винного» за свої які-небудь невдачі, які насправді можуть трапитися і у цілком звичайний день.

Причиною сплеску нещасних випадків науковці називають якраз нервовість та негативну налаштованість людей до «чорної п'ятниці». Така фобія часто спостерігається, зокрема, серед людей, які зазвичай вважають себе нещасливими — таким чином, поєднання власної невпевненості та забобонів стосовно п'ятниці 13-го призводить до нервового напруження, стресу а від цього — і до значної кількості статистичних нещасних випадків.

Професор психології Гарвардського університету Деніел Вегнер, який вивчав такий психологічний феномен, як людське прагнення бачити причинно-наслідкові зв'язки там, де їх не існує, говорить, що «наші думки приводять нас до певних дій і результатів, а також до інших речей, які відбуваються в світі. Людині, яка панічно боїться п'ятниці 13-го, в цей день дійсно не пощастить».

Тому не бійтеся, але будьте обережні. Це не завадить у будь-який день. Не бійтеся числа 13. Воно символізує розпад організованої структури і початок створення нової. Тут все просто. Символом досконалої організації є 12, бо з цим числом зручно працювати. Групу з 12 осіб легко розділити на 2, 3 або 4 частини. Натомість, коли до такої групи додати ще одного, то всі ці організаційні можливості миттєво зникають, бо 13 є неподільним числом.

Як бачите — жодної містики! Просто, чергові деякі тимчасові труднощі, які, якщо подумати, можна легко вирішити…

Юлія Царенко, «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути