chrome firefox opera safari iexplorer

Мілиця Симашкевич — жінка, яка збагатила українське кіно і театр

23 липня 2018 о 11:56

Мілиця (Майя, Міліція) Симашкевич відома як талановитий художник-постановник фільмів та театральних вистав. 

Народилася мисткиня у Кам’янці-Подільському на Хмельниччині, в родині вчителя.  

В 1918р. дівчина закінчила гімназію в Києві, вступила на філологічний факультет Київського університету. Водночас займалася у приватній художній студії А.Прахової.

На Фото картина М.Варення. Портрет М. Симашкевич

1920р. Мілиця полишила університет і вступила до Української академії мистецтв (від 1924р. – Київський художній інститут), яку закінчила 1926р. Спочатку навчалась у майстерні Федора Кричевського, згодом -  у Вадима Меллера, художника-авангардиста, якого називають засновником конструктивізму в українській театральній сценографії.

Ще будучи студенткою, Мілиця працювала у макетній майстерні одного з перших театрів радянських часів – «Березіль», під керівництвом  В.Меллера. Самостійно оформила вистави «Березоля»: «Пошились у дурні» М. Кропивницького; «За двома зайцями» М. Старицького;  «Комуна в степах» М. Куліша.  Закінчивши навчання, продовжила працювати в театрі. 

 1928р. Мілиця Симашкевич оформляє велику виставу «Сава Чалий» І. Карпенка-Карого. Вона – єдина жінка-оформлювач, чиє ім’я з’являється на афішах  українських театрів.

1929р. М.Семашкевич пропонують оформити фільм на Одеській кіностудії. Відтоді до 1935р. вона працює на студії, оформивши близько 20 художніх та 10 документальних стрічок, а також вистави в театрі Революції та Одеському оперному театрі.

1935р. Мілиця Симашкевич повертається до Києва, де оформляє фільми «Наталка Полтавка», «Багата наречена», «Вершники», «Кубанці», «Майська ніч» та інші.  

Від січня 1945р. – головний художник Івано-Франківського обласного драматичного театру. Тут М.Симашкевич оформила понад 20 вистав. Окрім того – керувала образотворчою студією Палацу піонерів, працювала в обласному відділенні Художнього фонду.

Мілиця Симашкевич брала активну участь у місцевих та обласних виставках. Персональні виставки її робіт відбулися у Києві, Львові та Івано-Франківську. 

Померла М. М.Симашкевич  у Івано-Франківську 11 грудня 1976р.

На жаль, по смерті художниці не було жодної виставки її талановитих робіт.

 

Підготувала Олена Бондаренко,

 Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути