chrome firefox opera safari iexplorer

29 cічня 1879 року народився український художник Євген Агафонов

29 січня 2020 о 06:38
artrz.ru

Євген Андрійович Агафонов народився у Харкові.  1907р. закінчив Академію мистецтв у Петербурзі. Дипломна картина молодого художника – «Ломовики» — на виставці у Катеринославі отримала золоту медаль.

У 1905—1907р.р. Агафонов входив до складу Товариства харківськиї художників, ілюстрував сатиричні журнали «Штик», «Злий дух», «Меч».  1918-19р.р. працював у «Художньому цеху», вів заняття в майстерні живопису та малюнка.   Картини Є.Агафонова експонувалися на виставках у Харкові, Києві, Петербурзі, Москві.На початку 1920-х років емігрував до Сполучених Штатів Америки.

Мав низку персональних виставок у Каз-Дельбо в Нью-Йорку та інших галереях.  Помер 12 червня 1955р. в  м. Ансонія (Конектикут, США). 

Ранній період творчості Євгена Агафонова тісно пов’язаний з українською тематикою. Це, зокрема, картини «Ярмарок у Сорочинцях», «Зустріч», «Зелене з синім», «Дворик», «У селі», «На полі»…

Є.Агафонова називають одним з кращих портретистів, що підтверджують талановиті портретні роботи: актриси Віри Комісаржевської, художника Д.Гордєєва, піаністки Ксенії Асєєвої-Синякової, дружини художника О.Агафонової, а також автопортрети.

Відомі пейзажні твори митця: «Свіжий сніг на квітучих настурціях», «Ефект супроти сонця»,  «Водяне».

Вельми популярним було його оформлення вистав у театрі-кабаре «Голубе око», особливо – за твором «Незнайомка» О.Блока.  

В еміграції відомий як багатожанровий художник – пейзажист, автор натюрмортів, портретів, графічних полотен.

Працював Є.Агафонов і як мистецький критик.

Чимало творів Євгена Агафонова зберігалося в Харківському художньому музеї, однак під час Другої світової війни картини, за винятком окремих ескізів та малюнків, були знищені.  Нині деякі роботи митця можна побачити в Лебединському краєзнавчому музеї.                                                             

«Рідна країна» 

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути