chrome firefox opera safari iexplorer

ВР не заборонила приватизацію приміщень бібліотек

13 січня 2011 о 11:48

Парламентська більшість відмовилася ухвалювати в цілому Законопроект про внесення змін до Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» (про заборону приватизації приміщень, де розміщаються бібліотеки, книгарні та державні видавництва) (р.н.5449).

Даний проект закону сьогодні підтримали лише 127 народних депутатів з необхідних 226.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, його основна мета — рятування тих державних книгарень, друкарень та видавництв, які ще залишилися і функціонують, однак стоять перед загрозою приватизації саме через їх майновий комплекс і земельні ділянки.

За даними Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів, в країні функціонує менше 300 стаціонарних книгарень. Для порівняння, у Польщі їх три тисячі.

Ще гірша ситуація з державними друкарнями та видавництвами. Це наслідок того, що в Україні відбулася масова приватизація державних видавництв, книгарень та друкарень. Причому, робиться це без елементарних застережень, які діяли у тій самій Польщі, коли впродовж 10 років заборонялося перепрофілювання видавничих структур.

В Україні ж, на жаль, достатньо велика кількість прикладів, коли приватизовані книгарні, видавництва і друкарні перетворювалися новими власниками на розважальні чи офісні центри.

Законопроект про заборону приватизації приміщень, де розміщаються бібліотеки, книгарні та державні видавництва відправлений на повторне друге читання.

«Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути