chrome firefox opera safari iexplorer

ДАІ хоче скасувати довіреність на керування авто

01 березня 2011 о 10:00

Державна автоінспекція (ДАІ) запропонувала скасувати нотаріальну довіреність на право керування автомобілем, яка коштує 250-300 грн і має переоформлятися кожні 3 роки.

Замість неї хочуть запровадити заяву, в якій хазяїн авто повинен написати прізвища тих, кому він доручає водіння своєї машини, і подати особисто в ДАІ. Процедура буде безкоштовною, крім того, заява не має «терміну придатності».

Прізвища тих, хто має право керування, внесуть в електронну базу ДАІ, власникові протягом доби відправлять поштою підтвердження: мовляв, такий-то поставлений на облік. Тому, хто сидітиме за кермом, знадобляться тільки права, техпаспорт і страховка «автоцивілки» на це авто.

Якщо інспектор вас зупинить, то повинен буде зв'язатися з постом ДАІ і перевірити, чи внесений цей водій у базу. Процедура з гендовіреністю, яку часто оформляють при продажу авто, щоб не платити податки, залишиться без змін. Нагадаємо, її оформлення коштує близько 800 грн.

У ДАІ стверджують: скасування обов'язкового для невласника авто доручення на право керування відповідає європейським нормам. «Поки документ у стадії обговорення, тому можна внести в нього якісь зміни», — запевнив керівник прес-служби департаменту ДАІ Ігор Клопотій.

А ось зміни якраз і потрібні, причому кардинальні, вважають експерти видання «Сегодня». В першу чергу, це може породити новий виток корупції — адже інспектор може зробити вигляд, що не може зв'язатися з постом для перевірки або заяви немає у базі, щоб запропонувати домовитися на місці.

Юрист Олексій Святогор стверджує, що в ДАІ хочуть поміняти «шило на мило», адже власникові машини все одно треба витрачати час на оформлення заяви, різниця лише в тому, що вона, на відміну від довіреності, безкоштовна. «Але думаю, що багато хто все одно возитиме з собою підтвердження з ДАІ, щоб захиститися від здирства».

За словами юриста Вадима Володарського, ані довіреностей, ані заяв власника в Європі немає: «Презумпція невинності припускає, що якщо машина не числиться в розшуку, то водій керує нею законно. У нас навпаки — людина повинна доводити, що вона не викрадач».

У МВС кажуть, що відмовитися від контролю не можна — інакше неможливо оперативно виявити випадки викрадення.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути