chrome firefox opera safari iexplorer

Україна починає активно «фестивалити»

19 серпня 2011 о 14:58

Незважаючи на цьогорічну державну економію на святкуванні 20-ї річниці незалежності, наша країна все-таки відсвяткує свій ювілей гідно. Хай не так помпезно, як хотілося б, але вулицями міст все ж пройдуть паради, порадують фестивалі, відкриються виставки та пролунають у нічному небі святкові салюти вже вдвадцяте незалежної держави.

Особливо цікавою та насиченою цьогоріч стала фестивальна програма. В різних куточках України незалежність відсвяткують піснями, змаганнями, приготуванням національних страв, переглядом вітчизняного кіно та вишиванковим дрес-кодом.

КИЇВ

II Міжнародний фестиваль повітряних куль «Повітряні пригоди 2011» — відбуватиметься з 24 по 28 серпня у Васильківському районі Київської області, збере 20 команд з України, Росії, Білорусі, Польщі і країн Балтії.

Будуть організовані польоти, запланована демонстрація нестандартних спортивних вправ: «Повітряний футбол», «Морський бій», «Турнір повітряних витязів». урочисте відкриття фестивалю у Васильківському районі відбудеться 24 серпня о 18.00 на стадіоні «Кристал». Старт повітряних куль запланований на 18.30.

Міжнародний фестиваль «Билини Стародавнього Києва IX-XI cт.» — відбудеться на території «Парку Київська Русь» приурочені до святкування 20-ї річниці Незалежності України в рамках проекту: «Київська область – територія здорового способу життя». На участь у фестивалі вже подали заявки більш як 700 воїнів клубів історичної реконструкції з України, Росії, Білорусі, Польщі, Франції, Швеції й інших країн.

Прикрасою свята стане вогненне шоу і нічна етнодискотека під музику білоруської групи «Стари Ольса», феєрверки і романтична зустріч світанку на валах Дитинця Стародавнього Києва – для всіх закоханих.

Відкритий Всеукраїнський турнір з української національної боротьби на поясах пройде у «Мамаєвій Слободі» 24 серпня. Турнір присвячений 20-й річниці незалежності України, у абсолютній ваговій категорії змагатимуться збірні України та Російської Федерації.

З 20 серпня також стартує Фестиваль пісочної скульптури. Пройде він на Оболонській набережній. У фестивалі візьмуть участь близько 20 скульпторів, серед яких і професійні митці, які брали участь в Міжнародних фестивалях пісочних скульптур, і діти – вихованці мистецьких закладів району.

З детальнішою програмою святкувань у столиці можна ознайомитися тут

ЛЬВІВ

«Етновир» — фестиваль вже набув статусу найбільшого фольклорного фестивалю України і доводить це з кожним роком, додаючи у програму ще більше вражаючих складових.

Так, цього року, окрім традиційного марш-параду центральною частиною міста, яким відкривається фестиваль, та гала-концерту, буде представлено Кухню народів світу.

Розпочнеться він в суботу, 20 серпня, і триватиме 4 дні. З нагоди відкриття вулицями міста пройде парад на площі Ринок, а о 19-00 покажуть свій фольклор колективи з Індонезії, Сенегалу, Португалії, Іспанії, Польщі, Чехії та України.

VI міжнародний фестиваль незалежного кіно «КіноЛев» — наскрізною темою цьогорічного фестивалю стане програма «Кіно як пропаганда». Художні та документальні фільми, що увійшли до цієї програми, – авторські роботи радянських, німецьких, американських, французьких кінорежисерів різних періодів XX ст.

У середу, 24 серпня, у музейному кінолекторії заплановано показ стрічок українських кінематографістів. Продовжить святкову програму акція «Незалежна кіноніч на пленері», яка відбудеться на подвір’ї музею-меморіалу від смерку – до світанку Незалежності 25 серпня. Вхід вільний.

З детальною програмою святкувань Львова можна ознайомитися тут.

КІРОВОГРАД

Тут відбудеться «Хода вишиванок». Двадцятеро двадцятирічних ровесників нашої Незалежності з різних куточків області пронесуть вулицями і площами Кіровограда величезну вишиванку з автентичним візерунком, який століттями прикрашав сорочки наших земляків.

Вишиванку-рекордсменку буде передано до обласного Центру народної творчості. Крім того, будуть проведені конкурси на кращу вишиванку, кращий рушник і коровай Кіровоградщини. Учасників свята очікують яскраві концертні номери та багато інших сюрпризів.

ЛУЦЬК

Фестиваль дзвонарного мистецтва «Благовіст Волині» розпочнеться 21 серпня о 13:00 і продемонструє відродження давніх традицій дзвонарного мистецтва на території Луцького замку.

В цей же день почнеться щорічний фестиваль середньовічної культури «Любарт фест». В програмі фестивалю — ярмарок, лицарський турнір, середньовічні розваги, кухня тощо.

Фестиваль ковальства та флористики «Солом’яна птаха», який теж розпочинається 21 серпня і проходитиме на території Луцького замку.

ОДЕСА

«Вишиванковий фестиваль» — Протягом трьох днів біля пам'ятника Дюку вируватиме ярмарок народних ремесел. Одесити їстимуть на швидкість вареники та запускатимуть у повітря жовто-блакитні небесні ліхтарики.

Святкову програму до Дня Незалежності склали заздалегідь. Тепер взялися до її реалізації. До 24 серпня волонтери готують жовто-блакитні стрічки. Їх вручатимуть водіям, щоби ті прикрашали свої автівки. Такі стрічки роздатимуть і перехожим.

Загалом, національних символів планують створити близько 40 тисяч.

ПОЛТАВЩИНА

23-24 серпня в Полтаві відбудеться Всесвітній фестиваль богатирської сили. Проходитиме він на стадіоні «Динамо». У рамках фестивалю планується провести відбірковий турнір «Giants Live» до чемпіонату світу «World’s Strongest Man».

Чоловіки тягатимуть вантажівки, бруси, присідатимуть із автівкою на плечах тощо. У ваговій категорії до 105 кілограмів для чоловіків відбудеться матчева зустріч збірних України та США. Силачам запропонують сім вправ: арм-овер-арм, лог-ліфт, суданську прогулянку, дамбл, перетягування канату, ман худ-стоун та сквот.

Змагатимуться за звання найсильнішої й жінки. Їм доведеться потягати вантажівку вагою 10 тонн, присідати з двоцентнерною автівкою на плечах, носити чемодани вагою по 80 кіло кожен і «гратися» кулями по 120 кілограмів. Виборювати титул переможниці з’їдуться силачки з усього світу: США, Норвегії, Росії тощо.

ТЕРНОПІЛЬ

Впродовж семи днів в місті відбуватиметься безліч святкових заходів, присвячених Дню Незалежності та Дню міста.

«Родзинками» усіх урочистостей буде відкриття відремонтованого Співочого поля та «Українського дому». В рамках фестивальних днів в обласному центрі вперше пройде чемпіонат Європи з водно-моторного спорту, а також чемпіонат з повітроплавання, феєричне вогняне шоу.

Окрім масштабних святкувань в Тернополі проходитиме свято господинь, фестиваль вишивки та ще безліч мистецьких заходів.

ХМЕЛЬНИЧЧИНА

Міжнародний театральний фестиваль «Відлуння-2011» – триватиме у м. Хмельницький з 24 по 30 серпня. Цього року свою майстерність на форумі «Відлуння» представлять колективи з 10 країн. Виступатимуть артисти на двох сценічних майданчиках міста: монотеатру «Кут» (камерні постановки) та Хмельницького обласного музично-драматичного театру ім. Старицького (великі вистави).

Дебютантом фестивалю стане молодий колектив з Німеччини. «Сповідь Маски» — так називається та вистава театру «Русская сцена» з Берліна, яку буде показано 30 серпня.

Кам’янець-Подільський не забуває своє минуле і хоче нагадати всім про здобутки славної історії. Лише на висновках з минулого можна запобігти помилкам у майбутньому, вважають організатори історичного фестивалю «Кам’янець – остання столиця УНР», який пройде 23-24 серпня.

ЧЕРКАСИ

Кулінарний фестиваль «Черкаська смакота» — 24 серпня традиційно проведуть у Долині троянд. Представники ресторанів, кафе, навчальних закладів спочатку пройдуться парадом центральною площею міста і запросять усіх поласувати смачними наїдками. Черкасців безкоштовно пригощатимуть кукурудзою, кавунами, кашею, чіпсами, а також за помірну ціну – унікальними стравами від ресторанів. Родзинкою «свята живота» стане Перший фестиваль борщу.

Фестиваль «Співочі Черкаси» — У Долині троянд буде розміщено 3 сцени, на яких виступатимуть 3 відомі гурти. Громаду умовно розділять за віковим принципом на молодше, середнє і старше покоління. Співаки разом із глядачами, яким безкоштовно подарують пісенники, почергово виконуватимуть українські народні пісні. Згодом всі об’єднаються під найбільшою сценою, заспівають кілька пісень і на завершення – Гімн України. Після цього буде традиційний концерт і феєрверк на воді.

На всі заходи організатори закликають черкасців приходити в українському народному одязі як традиційному, так і з елементами модерну. А також виконати незвичну зачіску, візаж чи прикрасити себе елементами національних символів, наприклад, вплести в косу жовто-блакитну стрічку тощо.

ЧЕРНІГІВЩИНА

VІ Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур «Поліське коло» у Чернігові відкриває фестивальний тиждень, приурочений до 20-ї річниці Незалежності України.

Завершиться фестивальний тиждень 27 серпня у смт. Любеч ІV Відкритим фестивалем традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств «Київська Русь».

В програмі свята: театралізоване урочисте відкриття фестивалю на Красній площі Чернігова; на території центрального міського парку культури і відпочинку відбудеться: виставка «Містечко майстрів», виступи професійних, аматорських колективів і окремих виконавців Чернігівщини, України та колективів Сербії та Кіпру, національні подвір’я, заключний гала-концерт на Красній площі.

Безумовно, згадати усі цікаві заходи та акції, які заплановані в Україні до Дня незалежності, ми не в змозі. Але переконані, що нудьгувати у вихідні та святкові дні вам не доведеться, точно!

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути