chrome firefox opera safari iexplorer

Найбільшу літературну премію у світі здобув роман про алкоголіка

18 червня 2012 о 15:07

Британець Джон Мак-Ґреґор (Jon McGregor) став черговим лауреатом літературної премії Impac Dublin Literary Award, грошовий еквівалент якої складає 100 тисяч євро.

Це – найбагатша літературна нагорода у світі, — повідомляє видання The Guardian.

Книжку, що перемогла в конкурсі Impac Dublin Award, обирали зі 147 претендентів; десятку найкращих формували 162 громадські бібліотеки 45 країн світу, — пише BBC.

Книжки, що ввійшли до короткого списку, були номіновані на премію бібліотеками Австралії, Бельгії, Бразилії, Канади, Чехії, Німеччини, Ірландії, Нової Зеландії, Португалії, Росії та США.

Джон Мак-Ґреґор одержав почесну відзнаку дублінських бібліотек за свій третій роман «І навіть собаки» (Even the Dogs, 2010). Це нелінійна розповідь про алкоголіка, який помирає між Різдвом і Новим роком, а також про його знайомих наркоманів та ізгоїв.

Незалежне журі назвало роман Мак-Ґреґора «безстрашним експериментом» і «шедевром наративної техніки». «Не залякуючи й не гупаючи кулаком по столу, автор змушує нас стати і слухати».

Письменник, дебютна книжка якого 2002 року ввійшла до довгого списку Букерівської премії, мав на той час лише 26 років. Утім, і тепер Джон Мак-Ґреґор щиро здивований відгуками на роман «І навіть собаки».

«За два роки з часу виходу книжки я не припиняю дивуватися тому, як люди на неї реагують, — зізнається лауреат. – Коли я почав її писати, здавалося, це буде складна для читання річ — адже для писання це була складна книжка. Але я хотів написати цю книжку, хотів написати без будь-яких поступок на те, як легко це може читатися, — і чи провокуватиме в людей гидливість».

«Контекст, у якому вживають крек і героїн і ведуть вуличне життя, є досить неприємним, — розповідає Мак-Ґреґор. – Є певні дуже жорсткі речі в такому житті. Тож мова, якою я писав, спрямована на пробудження досить хаотичного стану свідомості й обставин».

Джерело: ЛітАкцент
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути