chrome firefox opera safari iexplorer

Національна імпотенція

18 червня 2012 о 21:37

Мовна тема знову стала основною в українському суспільстві. Але цього разу заїжджена передвиборча байка стає суворою реальністю…

У середовищі противників ідей влади можна виділити 2 умовні групи – активні громадяни, що самі мітингують і закликають інших до протесту та пасивні особи, що не бачать сенсу в боротьбі.

Насправді, обидві групи праві, бо сьогоднішню владу мітингами чи театралізованими виставами не залякаєш, але кинути українську мову напризволяще теж не можна.

Зрозуміло, що в більшості свідомих українців є робота, сім’я, безліч справ, але потрібно знаходити можливості хоча б якось допомогти справі. Адже нікому не хочеться потім опускати очі перед власними дітьми за те, що ми їм не передали найцінніший спадок будь-якої нації – її мову.

Багато-хто думає, що зможе виховати українців попри утиски нашої культури, але людина істота соціальна і взаємодіючи із російськомовним суспільством мало-хто зможе проявити принциповість у мовному питанні. Мова не зникне, але процес вимирання почнеться, бо більшості українців відверто начхати на свою мову, культуру, традиції, націю…

Я не знаю, що зараз робити, мабуть, як і більшість патріотів, але спосіб врятувати ситуацію точно існує.

Проте, для цього треба подолати “національну імпотенцію” лінь та егоїзм, які властиві українському менталітету. Пора б вже зрозуміти, що нас не врятують показушна бездарна опозиція, неонацисти чи організації-грантоїди. Сподіватись варто тільки на себе.

Мінімум, який повинен виконати кожен патріот – перетворити своє оточення з безхребетної денаціоналізованої маси у свідомих українців. Не прихильників конкретних ідей, не членів певних партій, а просто свідомих осіб як у національному, так і культурному сенсі.

Це все ж, у певній мірі, війна, і нам потрібно залучити на проукраїнський бік якомога більше людей. Русифікацією згори треба відповісти потужною українізацією знизу.

Почати цей процес зовсім не важко. Хочеш врятувати українську мову – починай це робити вже зараз, бо завтра може бути пізно.

Іван Лендєл

Розділи: Думка читачів

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути