chrome firefox opera safari iexplorer

Восени на екрани вийде провокуюче кіно про сучасну Україну

27 серпня 2012 о 14:38

Альманах «Україно, Goodbye» розкриває глибинні причини, які змушують людей мігрувати за кордон. Вітчизняне малобюджетне короткометражне кіно в Україні може скласти конкуренцію голлівудському, повідомляє Deutsche Welle в Україні.

На думку кінокритиків, це кіно близьке і зрозуміле та провокує замислитися над тим, де , навіщо і як ти живеш.

Саме на «короткий метр» зробили ставку група режисерів, задумавши кілька років тому альманах «Україно, Goodbye» — компіляцію з понад 30 короткометражок, які ставлять незручні, колючі запитання про злободенне життя українців та шукають глибинні причини масової міграції за кордон.

Головна енергія цих фільмів, аби вони не здавалися, залишалися і боролися», — розповів автор ідеї та натхненник створення альманаху «Україно, Goodbye» Володимир Тихий.

За його словами, над проектом працювали як знані, такі маловідомі режисери, але фільм вийшов «дуже проукраїнський і без прикрашення дійсності».

Така відвертість режисерів з глядачем вже має визнання. Фільм «Ядерні відходи», який входить в альманах «Україно, Goodbye» режисера Мирослава Слабошпицького вже завоював «срібло» на кінофестивалі у Локарно.

«Очевидно, що Чорнобиль став однією з багатьох розмаїтих причин того, що українці залишають свою країну. Створюючи цей альманах ми сподівалися не на інтерес з боку глядача, а на його збурення, яке поляризує аудиторію і провокує дискусію у суспільстві», — сказав Deutsche Welle кінорежисер Мирослав Слабошпицький.

За даними Міжнародної організації з міграції, понад 6,5 мільйонів емігрантів з України останньої хвилі розкидані зараз по світах. Втім, кінорежисери певні, що сухі цифри «не вражають» людину і проходять повз увагу. «Просто цифри не жахають. А от через художню форму вони сприймаються зовсім по іншому», — каже Володимир Тихий.

Очікування резонансу

На перегляд усіх 30-ти фільмів в альманахові необхідно понад чотири години. Тому автори вирішили розділити стрічки на дві частини: «арт-хаусну» та «фільми-мейнстрім».

Частина з них буде представлена на міжнародних кінофестивалях, інша — демонструватиметься на кіноекранах. Прем’єра альманаху «Україно, Goodbye» запланована на листопад після представлення кінороботи на фестивалі «Молодість».

«У нас великі амбіції щодо цього альманаху. Я впевнений, що резонанс від нього буде», — наголошує авторі ідеї Тихий.

А от комерційного успіху він прогнозувати не береться. Розповів тільки, що бюджет альманаху не надто великий – лишень 8 мільйонів гривень. З них половину на реалізацію проекту виділило держагенство з питань кіно, а іншу половину приватні продюсери.

Друга спроба

«Україно, Goodbye» — це вже друга спроба українських режисерів створити цікаве провокуюче кіно з невеликим бюджетом.

Першою спробою був альманах «Мудаки. Арабески», який кінорежисери зняли за свій рахунок. Цю кінострічку передивилося понад десять тисяч глядачів в українських кінотеатрах.

Кілька новел з першого альманаху, в тому числі і фільм «Глухота» Мирослава Слабошпицького потрапили в програми найзначніших міжнародних фестивалів. Відпрацьована технологія малобюджетного кіновиробництва, яка допомагає «засвітитися» молодим українським кінорежисерам, має виправдатися і цього разу, розраховують продюсери.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути