chrome firefox opera safari iexplorer

Епосі антибіотиків приходить кінець, — вчені

25 січня 2013 о 09:14

Поширення бактерій, стійких до більшості відомих антибіотиків, несе не меншу загрозу людству, ніж глобальне потепління і інші можливі катастрофи.

Як стверджує головний лікар Англії Саллі Девіс, бактерії набувають імунітету до більшості сучасних медичних препаратів, а нових антибіотиків попросту немає, пише Бі-бі-сі.

Виступаючи перед парламентською комісією, Девіс висловила побоювання з приводу масштабу проблеми. За її словами, вже в найближчому майбутньому навіть рутинні хірургічні операції можуть загрожувати життю пацієнтів.

«Очевидно, що глобальне потепління — не головна загроза людству, — заявила Девіс. — Апокаліпсис може настати років через 20, коли, скажімо, операція по заміні тазостегнового суглоба, може призвести до летального результату, адже у нас просто не буде антибіотиків».

Поява антибіотиків вважається одним з основних досягнень сучасної медицини. Однак бактерії швидко розвиваються і пристосовуються до них.

Вже відомі випадки резистентних штамів E.coli і туберкульозної палички; одне лише словосполучення «Метициллин-резистентний золотистий стафілокок» наводить на багатьох лікарів в жах.

Крім того, зазначає головлікар Англії, вже зараз залишився всього один антибіотик, здатний справитися з гонореєю.

"Це дуже серйозна проблема, викликана неефективним використанням антибіотичних препаратів у всьому світі, — пояснює Девіс. — Ми самі "вирощуємо «резистентні інфекції, занадто часто вдаючись до використання стандартних видів антибіотиків».

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що якщо не вжити серйозних заходів, то епосі антибіотиків може наступити кінець.

Професор Хью Пеннінгтон з Абердинського університету підкреслює, що опірність лікам стала «дуже, дуже серйозною проблемою».