chrome firefox opera safari iexplorer

Бюджет-2013 прирік українців із хворими нирками на смерть

07 лютого 2013 о 09:15

70 пацієнтів Інституту нефрології Національної академії наук можуть залишитись без необхідного для їх життя лікування.

Наслідком відсутності державного фінансування установи може стати смерть людей, ідеться в сюжеті ТСН.

Днями інститут одержав останню партію препаратів, необхідних для гемодіалізу – терапії, котра заміняє дію нирок. Ліків вистачить лише до кінця березня, на решту місяців року фінансування немає.

Оксана Кошеленко вже 4 роки тримається тільки на штучному апараті – її нирки відмовили. Тепер тричі на тиждень по 5 годин вона проводить у лікарняній палаті, бо досі жива лише завдяки гемодіазу.

«Якщо тиждень не ходити – то летальний підсумок», — констатує вона.

Новина про відсутність грошей на лікування стала для пацієнтів інституту шоком. Адже необхідні ліки в аптеках не продаються, а якби й були загально доступними, то коштували б 160 тисяч гривень на рік.

«Ми не зможемо собі купувати, якщо в мене тисяча гривень пенсія», — каже хворий Олександр Грищенко.

Директор закладу Микола Колесник твердить, що в 2013 році інститут отримав усього 100 тисяч гривень. Потрібно ж 14 мільйонів. Кошти на інститут розподіляє академія медичних наук, а вона бере гроші з державного бюджету.

«Щоби академія дала нам гроші, вона повинна отримати їх. Очевидно, проблема в тому, що академія не отримує навіть мінімально необхідну кількість грошей», — пояснив Колесник.

Пацієнти вже написали спільного листа до влади, однак відповіді поки не отримали. Так само, як і журналісти ТСН у Міністерстві фінансів.

Спілкуватися з пресою схотіли тільки в академії: там пояснили, що бюджет їх організації раптово скоротили аж на 60%. Тож замість необхідних Інститутові нефрології 14 млн, він отримає тільки 4.

А цього вистачить лише для 20 пацієнтів.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути