chrome firefox opera safari iexplorer

За минулий тиждень 71 українець захворів «свинячим» грипом

28 лютого 2013 о 11:04

Відповідно до досліджень зразків матеріалів хворих на грип українців, проведених протягом 8 тижня поточного року вірусологічними лабораторіями методом полімеразної ланцюгової реакції, виявлено 71 позитивний зразок на грип типу А (Н1) pdm09, який в народі також називають «свинячим». Про це УНН повідомили у Центрі грипу Державної СЕС.

Фахівцями вірусологічних лабораторій регіональних закладів державної санітарно-епідеміологічної служби України за 08 тиждень проведено 388 досліджень зразків матеріалів від хворих на грип та ГРВІ методом імунофлюоресцентної мікроскопії, з них 19,6 % із позитивним результатом.

При обстеженні хворих із підозрою на грип та ГРВІ за звітний тиждень фахівцями вірусологічних лабораторій регіональних закладів державної санітарно-епідеміологічної служби України досліджено 123 парні сироватки крові від хворих на грип та ГРВІ, в 22,8 % визначено діагностичне зростання титрів антитіл до вірусів грипу А, В та аденовірусів.

«Станом на 08 тиждень 2013 р. вірусологічними лабораторіями України досліджено методом полімеразної ланцюгової реакції 1 537 зразків матеріалу від хворих на грип та ГРВІ, з них позитивних 133, в тому числі на грип типу В -14 та грип типу А – 119 (А (Н3) – 17, А (Н1) pdm09 – 71 та нетиповані – 31)», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, минулого тижня на ГРВІ та грип захворіли майже чверть мільйона українців.

За даними ВООЗ, найкращим захистом від грипу визнано вакцинацію. Щеплення не лише попереджує захворювання, а й запобігає виникненню ускладнень, серед яких пневмонії різної тяжкості, менінгіти, отити, загострення хронічних хвороб. У найбільш складних випадках від грипу можна померти – щороку медики фіксують в середньому пів мільйона смертей.

Разом з цим експерти зазначають, що проведення профілактичних щеплень проти грипу має відбуватись централізовано, за кошти Державного бюджету.

«Вакцинація має відбуватися лише за державними програмами. Декілька років тому піднімалось питання, щоб взагалі усі вакцини закуповували за кошти місцевих бюджетів, тобто щоб не закуповувати централізовано. Але цього не зробили, бо зрозуміли, що це призведе до втрати контролю, адже все, що стосується вакцинації, Національної програми імунізації та безпеки країни, має проводитися лише централізовано за кошти державного бюджету. Це стосується будь-якої вакцинації: від грипу, від пневмококу, від менінгококу – це все має бути лише за кошти державного бюджету», — сказала лікар-імунолог Наталя Винник.

На території України дозволені до використання наступні вакцини: ВАКСІГРИП (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), Інтанза*15/Інтанза*9 (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), а також ФЛЮАРИКС™ (виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co.KG, Німеччина) та ІНФЛУВАК® (виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди).

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути