chrome firefox opera safari iexplorer

Білоруси не впускають кондитерські вироби з України

19 квітня 2013 о 09:17

Білорусь закрила ринок для продукції українських кондитерів, пише Ъ в статтіБелоруссии изменил вкус.

За даними видання, з початку квітня місцева митниця не пропускає продукцію з України, затримуючи її на кордоні для додаткових перевірок.

У результаті тільки в поточному місяці збитки українських виробників можуть перевищити 40 млн грн. У відповідь Україна може почати більш ретельні перевірки білоруської цільномолочної продукції, стверджують в уряді.

«З 3 квітня автотранспорт з кондитерською продукцією з України не пропускає білоруська митниця», — повідомив президент асоціації Укркондпром Олександр Балдинюк.

Офіційно обмежень поставок країна не вводила, але до продукції з нашої країни застосовується посилений митний контроль, пояснює він.

Зазначимо, що Білорусь — четвертий за розмірами експортний ринок для українських кондитерів (понад 5% всього експорту; дані Держстату за 2012 рік). Торік вони поставили туди понад 20 тис. т продукції на 446 млн грн. Зараз через обмеження поставок тільки в квітні втрати українських кондитерів можуть скласти 40 млн грн, а з урахуванням великодніх свят, коли попит на кондитерські вироби зростає, можуть збільшитися.

За даними учасників ринку, труднощів з постачанням продукції зазнають найбільші виробники кондитерських виробів України, в тому числі Roshen, Конті, АВК і ЖЛ.

Офіційно в компаніях коментувати цю тему Коммерсанту відмовилися. Але в неофіційних бесідах менеджери підтвердили існування проблем, пов'язуючи дії білоруської влади з нещодавньою націоналізацією фабрик в країні.

«До 50% всього імпорту кондитерських виробів в Україну припадає на українську продукцію. Місцеві виробники зараз втрачають частку, тому в першу чергу вирішили захиститися від нас», — розповів менеджер однієї з компаній.

Раніше повідомлялося, що найбільший виробник кондитерських виробів в Україні наростив свій прибуток майже до півмільярда гривень.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути