chrome firefox opera safari iexplorer

Білоруси не впускають кондитерські вироби з України

19 квітня 2013 о 09:17

Білорусь закрила ринок для продукції українських кондитерів, пише Ъ в статтіБелоруссии изменил вкус.

За даними видання, з початку квітня місцева митниця не пропускає продукцію з України, затримуючи її на кордоні для додаткових перевірок.

У результаті тільки в поточному місяці збитки українських виробників можуть перевищити 40 млн грн. У відповідь Україна може почати більш ретельні перевірки білоруської цільномолочної продукції, стверджують в уряді.

«З 3 квітня автотранспорт з кондитерською продукцією з України не пропускає білоруська митниця», — повідомив президент асоціації Укркондпром Олександр Балдинюк.

Офіційно обмежень поставок країна не вводила, але до продукції з нашої країни застосовується посилений митний контроль, пояснює він.

Зазначимо, що Білорусь — четвертий за розмірами експортний ринок для українських кондитерів (понад 5% всього експорту; дані Держстату за 2012 рік). Торік вони поставили туди понад 20 тис. т продукції на 446 млн грн. Зараз через обмеження поставок тільки в квітні втрати українських кондитерів можуть скласти 40 млн грн, а з урахуванням великодніх свят, коли попит на кондитерські вироби зростає, можуть збільшитися.

За даними учасників ринку, труднощів з постачанням продукції зазнають найбільші виробники кондитерських виробів України, в тому числі Roshen, Конті, АВК і ЖЛ.

Офіційно в компаніях коментувати цю тему Коммерсанту відмовилися. Але в неофіційних бесідах менеджери підтвердили існування проблем, пов'язуючи дії білоруської влади з нещодавньою націоналізацією фабрик в країні.

«До 50% всього імпорту кондитерських виробів в Україну припадає на українську продукцію. Місцеві виробники зараз втрачають частку, тому в першу чергу вирішили захиститися від нас», — розповів менеджер однієї з компаній.

Раніше повідомлялося, що найбільший виробник кондитерських виробів в Україні наростив свій прибуток майже до півмільярда гривень.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути