chrome firefox opera safari iexplorer

Небезпечні мешканці Чорного моря

25 жовтня 2013 о 12:30

Чорне море кожного курортного сезону приваблює мільйони любителів пляжного і активного відпочинку на воді. Багато туристів навіть не підозрюють, що у водах Чорного моря плавають небезпечні для людини риби.

Серед небезпечних риб Чорного моря — морський дракончик (найбільш небезпечна — отруйні колючки спинного плавника і зябрових кришок) , чорноморська і помітна скорпени , скат (морський кіт) з отруйними шипами на хвості.

Великий морський дракон, або великий морський скорпіон, або змійка — витягнута з незграбною великою головою, донна риба. Риба має тіло до 40 см довжини і масу близько 300 р.
Шипи морського дракончика , що знаходяться на плавниках і зябрах , оздоблені отруйними залозами, укол цими шипами для людини дуже болісний.

Морський дракончик — найбільш небезпечна отруйна риба Європи; відомі випадки смерті людей після того, як вони були поранені морськими дракончиками.

Морський дракончик тримається м'яких ґрунтів в які він заривається, підстерігаючи в засідці здобич — дрібних риб і ракоподібних, над поверхнею дна залишаються високо посаджені очі.

Чорноморська скорпена-йорж , або чорноморський морський йорж, або скорпіда, або чорноморська скорпена досягає майже 40- сантиметрової довжини, звичайна довжина — близько 15 см. Максимальна зареєстрована вага близько 870 грамів.

Скорпені притаманна цікава особливість — вона регулярно линяє, скидаючи з себе — по-зміїному, панчохою — стару шкіру , іноді до двох разів на місяць.

Колючки скорпени, а також кісткові шипи на зябрових кришках містять отрута, що викликає вельми відчутний біль, а якщо потрапить в ранку слиз буде запалення, тому до неї небезпечно торкатися.
Водночас, м'ясо цієї риби надзвичайно смачне, тому при чищенні риби необхідно бути обережним.
Морський кіт , або звичайний хвостокол — скат з сімейства хвостоколових. Єдиний хвостокол українських вод ( Чорне та Азовське море).

У морського кота отруйна голка знаходиться по середині хвоста; у великих особин вона може досягати довжини 35 см.

Укол його отруйної хвостовій голки надзвичайно болісний і може викликати важке нездужання. Небезпечні морські коти для людей, що купаються, які іноді наступають на ската, майже невидимого на дні.

Звичайна довжина цього ската — близько 1 м разом з хвостом, середня вага дорослої особини 6-10 кг , але іноді зустрічаються морські коти довжиною до 2,5 м і вагою до 20 кг, тобто морський кіт належить до великим представникам надряду скатів.

Незважаючи на прожиття цього ската в добре досліджених морях, спосіб його життя вивчений погано.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути