chrome firefox opera safari iexplorer

Локальний максимум глобального потепління припаде на 2013—2014 роки

01 жовтня 2013 о 20:31

Максимум глобального потепління найближчим часом припаде на 2013—2014 роки через сильну сонячну активність, вважає завідувач лабораторією методів космічного моніторингу радіаційних процесів Землі ФГБУ "НДЦ «Планета» Володимир Головко, про що він оголосив на Всеросійській конференції «Застосування космічних технологій для розвитку арктичних регіонів».

«Глобальне потепління — реальність, яка вже практично ні у кого не викликає сумнівів. Але якщо температура зросте ще мінімум на два градуси, як передбачає теорія, то в багатьох регіонах планети, зокрема у високих широтах північної півкулі, настане справжня катастрофа», — заявив він на конференції.

За його словами, космічні спостереження протягом останніх 30 років доводять енергетичний дисбаланс Землі. «Поточна оцінка глобального дисбалансу становить +0,5±0,26 Вт/м2. Це свідчить про те, що Земля одержує від Сонця енергії більше, ніж її випромінює в космічний простір, тобто йде нагрівання нашої планети, в основному прихований, реалізується в збільшенні тепломісткості Світового океану», — сказав Головко.

З 1980 року по 2010 рік потепління спостерігалося у всіх широтах, проте найбільш значне зростання температури був зафіксований в північних широтах. Там температура зросла на один градус, тоді як в інших регіонах — на 0,6 градуса Цельсія.

Враховуючи наростаючу активність Сонця, наступний максимум глобального потепління слід очікувати в 2013—2014 рр..., зазначив представник "НДЦ «Планета».

Також Головко розповів, що «16 вересня 2012 року був досягнутий абсолютний мінімум покриття морськими льодами Арктики — 3,4 млн кв. км. Це значення виявилося на 760 тис. кв. км менше, ніж мінімум, досягнутий 18 вересня 2007 року».

Танення арктичних морських льодів сприятиме активізації покладів метан-гідрату на шельфі північного Льодовитого океану. «При цьому можливий різкий викид метану в атмосферу. Парниковий ефект самого метану і додаткового оксиду вуглецю, що виникає при його окисленні, можуть призвести до екстремально прискореного потепління», — сказав він.

Розділи: Довкілля