chrome firefox opera safari iexplorer

Кір атакує – вакцини немає

13 листопада 2013 о 12:08

В Україні за останні 7 років рівень захворюваності на кір зріс у 130 разів. Такого не спостерігалося від повоєнних часів. Причина – відмова батьків щеплювати дітей, повідомляє Радіо Свобода.  

Зараз Мінохорони здоров’я зафіксувало спалах кору на Рівненщині. За два тижні захворіло більше ніж 600 людей у Сарненському районі області. Причиною масового інфікування профільне міністерство назвало відмову батьків щеплювати дітей через релігійні переконання.

Із 4 тисяч так званих «відмовників» у Рівненській області, 2300 проживають саме у Сарненському районі. Це – найвищий в області показник відмов від щеплень, стверджує заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації Марія Думановська.

Саме в цьому районі, починаючи з 2007 року, функціонувала початкова школа для дітей, які не мали щеплень. Щоб зберегти школу, в якій навчалося більше сотні дітей, люди зверталися до Міністерства охорони здоров’я України. Однак школу доведеться розформувати – є лист міністерства про обов’язковість щеплень школярів.

Про те, що віруючі не бажають проводити вакцинацію своїх дітей, Україна дізналася з сайту Міністерства охорони здоров’я. Самі ж віруючі, серед яких – чимало медиків, заперечують таке пояснення. «Ми тільки за здоровий спосіб життя, щоб наші діти були здорові. Віруючі не проти вакцинації – немає вакцини», – каже представник духовної ради церков Рівненщини Сергій Мусєвич.

Шкодить не віра, а відсутність вакцин

Згідно з червневим наказом МОЗ № 502, на Рівненщину мали надійти більше ніж 28 тисяч доз вакцини. Але поки не гримнув грім, вакцини не було, й необхідну кількість очікують лише до кінця тижня, змушена констатувати заступник начальника обласного управління Марія Думановська. Сусідня Львівська область поділилася з Рівненщиною – дала своїх 180 доз.

Перебої час від часу трапляються і з іншими вакцинами. Донька рівнянки Валентини Кузьменко не щеплена від туберкульозу, хоча жінка неодноразово зверталася з проханням провести цю процедуру. Почалося з того, що три роки тому відповідної вакцини не виявилося у пологовому будинку. Дитину виписали з повідомленням про те, що треба зробити щеплення за місцем проживання.

«Ми пішли в поліклініку – це був початок 2010 року, коли взагалі вакцин абсолютно ніяких не було. Дійшло до літа, нам минуло півроку – вакцини знов немає», – каже мати. Валентина переконана: запаси вакцин повинні бути під рукою лікаря завжди.

Дитина іншої рівнянки Ольги Дробот не змогла вчасно отримати третю дозу вакцини АКДС, яка включає щеплення від поліомієліту, через протипокази. Коли дівчинка одужала, і її привезли до поліклініки, лікарі ошелешили маму повідомленням про те, що безкоштовно роблять щеплення до півторарічного віку, «а далі, якщо хочете, платіть».

Натомість завідувач педіатричного відділення четвертої дитячої поліклініки Рівного Валентина Барса запевняє: подібних ситуацій у її закладі бути не могло. Оскільки профілактика здійснюється за державною програмою, всі щеплення – безкоштовні, запевнила лікар.

Медики: про епідемію не йдеться

Ситуація з вакциною АКДС, котра включає вакцину від поліомієліту, нині нормальна, запевняють керівники обласної медицини. Про випадки відмови в проведенні безкоштовного щеплення з боку лікарів просить повідомляти обласна прокуратура, однак таких заяв і тут, і в управлінні охорони здоров’я, зафіксовано не було, повідомила прес-секретар прокурора області Людмила Суржук. Водночас прокуратура Сарненського району розпочала кримінальне провадження «за фактом службової недбалості у діях посадових осіб органів охорони здоров’я та Державної санітарно-епідеміологічної служби, які не вжили заходів для запобігання спалаху захворюваності дітей на кір».

Сьогодні в Сарненському районі хворіють на кір 45 людей, з них 43 дитини. На стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Сарненської центральної лікарні перебувають 11. Ситуація поступово нормалізується, хоча упродовж двох тижнів лише в цьому районі хвороба поклала в ліжка більше шестисот людей, переважно дітей.

У Головному управлінні Державної санітарно-епідеміологічної служби Рівненської області повідомили: ситуація із захворюваністю на кір у Сарненському районі відносно стабільна, однак запевнити, що хвороба не перекинеться на сусідні райони поки не можуть. Проте про епідемію, кажуть медики, не йдеться.