chrome firefox opera safari iexplorer

Саакашвілі: «В Києві не війна з Януковичем, а перша геополітична революція»

28 січня 2014 о 10:55

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі в статті для The Wall Street Journal закликає не плутати те, що відбувається в Україні, з демонстраціями в інших країнах, де люди домагаються соціальних прав або протестують проти корумпованого правителя.

На його думку, в Києві почалася «перша геополітична революція XXI століття». Мається на увазі, що це подія наддержавного масштабу, не просто протистояння між «сотнями тисяч протестувальників» і режимом Віктора Януковича, а боротьба «двох ідеологій, двох уявлень про світ і двох життєвих укладів: незалежної західної демократії та путінської Росії».

«В останні роки президенту Путіну надає сміливості думка, що Сполучені Штати і Європа перевантажені іншими кризами в інших регіонах. Йому додають сил і політичні успіхи у Вірменії та Грузії, як, власне, і в Україні — 2010 року він організував зміщення уряду, сформованого після зневажуваної ним Помаранчевої революції 2004 року, — продовжує Саакашвілі. — Путін, здавалося, був переконаний, що нарешті у нього виходить видавлювати Захід з пострадянського простору, який він вважає своєю природною вотчиною. Але тут вступив в дію непередбачений фактор: прагнення українців жити в демократичному, відкритому і європейському суспільстві, на чолі якого стояв би незаплямований уряд».

«Я досить добре знаю Володимира Путіна, щоб зрозуміти, що це він стоїть за силовими акціями в Києві, так само, як він доклав руку до масових вбивств сирійців Башаром Асадом та іранської ядерної програми, — стверджує політик. — З погляду Кремля у Росії немає кордонів, у неї є тільки периферія, яка на віки вічні приречена бути корумпованою, обійнятою хаосом, неспроможною і не здатною до створення власних працездатних демократичних держав».

У грудні, розповідає Саакашвілі, він зустрічався з «головним лідером опозиції» Віталієм Кличком. Той виявив бажання «вчитися на прикладі Грузії», щоб «побудувати Україну своєї мрії». «Як людина, яка знайома з ним багато років, я можу запевнити, що Віталій Кличко, колишній чемпіон світу з боксу у важкій вазі, — це політик, схильний до рефлексії, все схоплює на льоту. Що ще важливіше, він має незаплямовану репутацію, а це в українській політиці рідкісна якість», — пише колишній президент Грузії.

Розвиваючи метафору патріарха Української православної церкви Філарета, що порівняв Україну з козаком Михайлом Гаврилюком, якого бійці «Беркута» побили і під знущальні жарти виставили голим на мороз, Саакашвілі звертається до країн Заходу: «Демократичний світ не повинен залишати цього козака на морозі. Настав час діяти. Що можна зробити? Уряди країн Заходу вже засудили жорстоку силову акцію режиму Януковича, але самих слів мало. США і ЄС повинні накласти санкції пна тих представників українського керівництва та їхніх прихильників з кола олігархів (хоч ким би вони були), котрі відповідальні за репресії. Санкції мають передбачати заборону на видачу віз і заморожування особистих рахунків за кордоном. Лідерів протесту, включаючи Кличка, слід запросити до Вашингтона або іншої західної столиці для зустрічей на високому рівні. А Москву потрібно недвозначно застерегти, щоб вона перестала втручатися в справи України», приводить переклад InoPressa.

«Настав час закликати до відповіді хрещеного батька, а не тільки членів його клану. Мозковий центр прикрощів, які чинять перепони Заходу, міститься в Кремлі», — підсумовує Саакашвілі.

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути