chrome firefox opera safari iexplorer

Продукти для правильного харчування

04 березня 2014 о 15:56

Всі шукають найкоротшого шляху для схуднення. Ніхто не хоче витрачати час для занять в спортзалі та платити за дорогі процедури в салонах краси.

Та відмовлятися від спорту і масажу не варто, однак вони навряд чи принесуть бажаний ефект, якщо при цьому не змінити своїх звичок в харчуванні. Харчуватися і підбирати продукти потрібно грамотно — саме це і є вірний спосіб схуднути.

Потрібно звернути увагу на чотири ключові моменти: вживання вуглеводів, білків, жирів і клітковини.

Вуглеводи

Вуглеводи поділяються на «погані» і «хороші». До перших відносяться ті продукти, які не вимагають тривалого приготування: більшість з них можна їсти готовими. Це хліб, випічка, мюслі, чіпси, торти і тістечка, солодощі, картоплю, макарони, білий рис. Такі продукти здаються нам смачними і звичними, а складаються вони в основному з крохмалю і цукру. Якщо після вживання такої їжі не витрачати достатньо енергії — а рухаємося ми мало, то вона швидко трансформується в організмі, перетворюючись на запаси жиру.

Друга група вуглеводів: цільнозерновий хліб і хліб з висівками, коричневий рис, гречана і вівсяна каша, макарони з борошна грубого помелу, зелені овочі, гриби, помідори, горох, квасоля червона, молочні продукти, соя, свіжі фрукти, гіркий шоколад, свіжовичавлений сік .

Білки

Частку білка в харчуванні варто збільшити — це обов'язково. Білки дуже важливі для життєдіяльності нашого організму — адже вони складаються з амінокислот, без яких ми не можемо обходитися. Всі амінокислоти повинні бути присутніми в організмі в достатній кількості, тому що вони допомагають засвоєнню один одного.

Жири

Жири теж можна розділити на «погані» і «хороші», проте цей поділ більш умовно, ніж у випадку з вуглеводами. До «поганих» жирам деякі дієтологи відносять всі жири тваринного походження, зокрема вершкове масло і вершки.

Тим не менше, ці жири потрібні нам — в розумних кількостях, як і свиняче сало, яке вживають навіть вегетаріанці, знаючи про його корисність.

До «хороших» жирів відносяться нерафіновані рослинні масла — насамперед оливкову, морська риба — лосось, макрель, тунець, сардини, горіхи, авокадо. Ці жири надають на наш організм більш сприятливий вплив, але це не означає, що ними потрібно об'їдатися.

Клітковина

Головним чинником у боротьбі за здорову вагу є кількість клітковини, яку ми можемо включити в наш раціон. Саме продукти, багаті клітковиною, допомагають нам схуднути і довго залишатися у формі.
Клітковина в продуктах
Клітковиною багаті, перш за все, овочі, фрукти, ягоди, висівки та злакові культури. Їжа, в якій багато клітковини, багата також вітамінами і мінералами; запобігає запори, покращує обмінні процеси і дозволяє підтримувати масу тіла в нормі.

Не забувайте, що продукти, які допомагають худнути, будуть діяти ефективніше, якщо відмовитися від шкідливих звичок і більше рухатися. Адже моторику кишечника покращує не тільки дієта, але і біг, плавання, ходьба і будь-які доступні вправи.

17 грудня

Інші дати
День пам’яті Великомучениці Варвари
Свята Варвара - християнська свята, великомучениця. 306 року в юному віці у м. Іліополі (Мала Азія) постраждала за сповідання віри Христової — за присудом місцевої влади її стратив власний батько, жорстокий язичник Діоскор. Відразу після її мученицької кончини діва Варвара стала вшановуватися християнами, як свята великомучениця. Святість діви Варвари засвідчувалася також багатьма чудесами, які відбувалися біля її гробниці. З 1960 р. мощі святої великомучениці Варвари перебувають у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва.
Розгорнути
День працівника державної виконавчої служби
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи значення органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб, на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України і громадськості…» згідно Указу Президента України «Про День працівника державної виконавчої служби» від 22 липня 2009 р. № 569/2009.
Розгорнути
Народився Данило Щербаківський
(1877, с.Шпичинці, Житомирська область – 1927) – етнограф, дослідник українського народного мистецтва, археолог і музичний діяч. Автор понад 40 друкованих наукових досліджень та десятки рукописів («Козак Мамай», «Українські дерев»яні церкви», «Символіка в українському мистецтві», Український килим» та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Новаченко
(1898, м.Буринь, Сумська область – 1966) - український ортопед-травматолог. Праці присвячено питанням лікування переломів кісток, протезування тощо. Широко відомі відновні операції на опорно-руховому апараті за Новаченком, кісткова пластика.
Розгорнути
Народився Юрій Шерех (Шевельов)
(1908, м. Харків - 2002) - славіст-мовознавець, історик української літератури. Професор Гарвардського, Колумбійського університетів. Автор фундаментальних наукових праць "Предісторія слов'янської мови: історична фонологія загально-слов'янської мови", "Історична фонологія української мови" та ін.
Розгорнути

Новини Дивитися всі