chrome firefox opera safari iexplorer

Продукти для правильного харчування

04 березня 2014 о 15:56

Всі шукають найкоротшого шляху для схуднення. Ніхто не хоче витрачати час для занять в спортзалі та платити за дорогі процедури в салонах краси.

Та відмовлятися від спорту і масажу не варто, однак вони навряд чи принесуть бажаний ефект, якщо при цьому не змінити своїх звичок в харчуванні. Харчуватися і підбирати продукти потрібно грамотно — саме це і є вірний спосіб схуднути.

Потрібно звернути увагу на чотири ключові моменти: вживання вуглеводів, білків, жирів і клітковини.

Вуглеводи

Вуглеводи поділяються на «погані» і «хороші». До перших відносяться ті продукти, які не вимагають тривалого приготування: більшість з них можна їсти готовими. Це хліб, випічка, мюслі, чіпси, торти і тістечка, солодощі, картоплю, макарони, білий рис. Такі продукти здаються нам смачними і звичними, а складаються вони в основному з крохмалю і цукру. Якщо після вживання такої їжі не витрачати достатньо енергії — а рухаємося ми мало, то вона швидко трансформується в організмі, перетворюючись на запаси жиру.

Друга група вуглеводів: цільнозерновий хліб і хліб з висівками, коричневий рис, гречана і вівсяна каша, макарони з борошна грубого помелу, зелені овочі, гриби, помідори, горох, квасоля червона, молочні продукти, соя, свіжі фрукти, гіркий шоколад, свіжовичавлений сік .

Білки

Частку білка в харчуванні варто збільшити — це обов'язково. Білки дуже важливі для життєдіяльності нашого організму — адже вони складаються з амінокислот, без яких ми не можемо обходитися. Всі амінокислоти повинні бути присутніми в організмі в достатній кількості, тому що вони допомагають засвоєнню один одного.

Жири

Жири теж можна розділити на «погані» і «хороші», проте цей поділ більш умовно, ніж у випадку з вуглеводами. До «поганих» жирам деякі дієтологи відносять всі жири тваринного походження, зокрема вершкове масло і вершки.

Тим не менше, ці жири потрібні нам — в розумних кількостях, як і свиняче сало, яке вживають навіть вегетаріанці, знаючи про його корисність.

До «хороших» жирів відносяться нерафіновані рослинні масла — насамперед оливкову, морська риба — лосось, макрель, тунець, сардини, горіхи, авокадо. Ці жири надають на наш організм більш сприятливий вплив, але це не означає, що ними потрібно об'їдатися.

Клітковина

Головним чинником у боротьбі за здорову вагу є кількість клітковини, яку ми можемо включити в наш раціон. Саме продукти, багаті клітковиною, допомагають нам схуднути і довго залишатися у формі.
Клітковина в продуктах
Клітковиною багаті, перш за все, овочі, фрукти, ягоди, висівки та злакові культури. Їжа, в якій багато клітковини, багата також вітамінами і мінералами; запобігає запори, покращує обмінні процеси і дозволяє підтримувати масу тіла в нормі.

Не забувайте, що продукти, які допомагають худнути, будуть діяти ефективніше, якщо відмовитися від шкідливих звичок і більше рухатися. Адже моторику кишечника покращує не тільки дієта, але і біг, плавання, ходьба і будь-які доступні вправи.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути

Новини Дивитися всі

Loading...