chrome firefox opera safari iexplorer

Своєрідний «код Шевченка»: любити Україну серцем, а не за гроші чи посади

02 квітня 2014 о 16:21

Микола Томенко продовжує презентувати свій громадський проект «Твій Шевченко» по Україні. Зокрема, сьогодні презентація цього проекту відбулася і на Полтавщині, де М. Томенко зустрівся з вчителями і школярами в школі с. Михайлики Шишацького району Полтавської області та з викладачами і студентами Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Короленка.

Говорячи про проект «Твій Шевченко», Микола Томенко зауважив, що його просвітницькі та світоглядні проекти на підтримку історії, культури, традиції та мови, на жаль, не були підтримані ні за часів нашої влади, а тим більше за часів влади Януковича-Азарова-Табачника.

«Можливо, однією з причини тих подій, що відбулися в Україні в останній період, є недостатня ідеологічна українськість нашого суспільства і здатність захищати ці цінності в протистояннях з Росією чи іншим ворогом. Тому вкрай актуально сьогодні надолужувати втрачений час, і Фонд «Рідна країна» буде максимально робити все, щоб цей рік присвятити пропагуванню ідеології Шевченка», – зазначив Микола Томенко. Він презентував видані Фондом два факсимільних Альбоми малюнків Тараса Шевченка, «Шевченківський щорічник на 2014 рік», календар-закладки та інші проекти Фонду «Рідна країна», присвячені 200-річчю з дня народження Т. Шевченка.

Говорячи про роль Тараса Шевченка, Микола Томенко зазначив, що за 200 років з його дня народження українці так і не змогли розшифрувати та презентувати громаді своєрідний «код Шевченка».

«Цей «код Шевченка» дуже простий, він означає, що кожен з нас мусить любити Україну серцем, а не за гроші чи посади. Якщо сьогоднішні політики, високопосадовці, чиновники та, власне, громадяни України пріоритети власної держави та народу ставитимуть на перше місце, то всі завдання і проблеми можна буде вирішити», – вважає М. Томенко.

Він також висловив сподівання, що влада і громадськість активно продовжать пропагувати творчість Т. Шевченка як мінімум до кінця цього року, оскільки, як відомо, 2014 рік оголошений роком Тараса Шевченка в Україні, а також 200-річчя від дня його народження включено до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути