chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині зняли фільм про князя Володимира Великого

03 серпня 2015 о 15:53

Фільм має назву «Володимир Великий: погляд з Волині» і передає твердження деяких істориків та краєзнавців про те, що князь, який охрестив Київську Русь та тисячоліття Успіння, якого недавно відзначили, народився не у Пскові, а на історичній Волині. А саме — у селі Будятичі нині Іваничівського району, що начебто і є прообразом літописного Будутина.

Недавно у селі з ініціативи Волинської єпархії УПЦ КП було відкрито пам’ятний хрест князю Володимиру Великому.

Волинські науковці вважають, що на визначення місця народження майбутнього Великого князя вплинули історичні стереотипи. Свого часу російські історики висловили припущення, що княгиня Ольга взяла із собою матір майбутнього князя у Псков і там народився Володимир. Хоча він народився зовсім в інший часовий вимір. Кандидат історичних наук Сергій Панишко наводить точку зору окремих дослідників, що молоді роки Володимир провів на Волині, де й досі про нього збереглося чимало легенд.

Власне і місто Володимир, яке нещодавно відзначило 1027-му річницю свого заснування, з’явилося неподалік Будутина-Будятича, а в селі Зимне, що поряд із Володимиром, князь заснував монастир і саме в нього передав чудотворну ікону, якою благословили його на шлюб з царівною Анною.

Автор сценарію фільму — Олег Криштоф, редактор — Марія Андрушко, оператор-постановник Валерій Фетисов, режисер монтажу Анжела Шабала. Стрічку показали на Волинському телебаченні в день, коли Православна церква поминала річницю Успіння князя Володимира.

Джерело: День
Розділи: Новини культури

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути