chrome firefox opera safari iexplorer

Нешкідливі ласощі: що корисно для здоров'я і фігури

15 вересня 2015 о 14:10

Мед

Це джерело корисних елементів. В його складі більше 300 біологічно активних речовин і сполук (вітаміни В1, В2, В5, В6, С, кальцій, залізо, магній, натрій та інші). Мед — натуральний антибіотик і прискорювач обмінних процесів в організмі.

Людям, які стежать за своєю вагою, не варто побоюватися, що після вживання продукту доведеться спалювати зайві калорії. При високій харчовій цінності (300 ккал) мед прекрасно засвоюється організмом і не призводить до появи зайвих кілограмів.

Важливо знати міру: норма для здорової дорослої людини — 1-2 столові ложки на добу. Мед — це сильний алерген, тому людям з подібними проблемами потрібно бути максимально обережними.

Темний шоколад

Єдиної думки у фахівців про дієтичні цінності продукту досі немає. Але користь від вживання гіркого шоколаду очевидна. Багато років наявність цукру ставила його в ряд продуктів, шкідливих для зубів. Але останні дослідження довели, що шоколад володіє бактерицидними властивостями і може використовуватися як профілактичний засіб від карієсу.

У багатьох європейських країнах шоколад продається в аптеках. У швейцарських клініках його використовують для поліпшення тонусу шкіри і підвищення імунітету у хворих з синдромом хронічної втоми.

Калорійність темного шоколаду — близько 540 ккал, тому зловживати ним не варто. Дієтологи радять з'їдати не більше 45 грамів цього смаколика на добу.

Зефір

Поширені й популярні солодощі в нашій країні. До їхнього складу входить пектин. Це природна речовина, що отримується з кошики соняшника, яблук, буряків, кавуна і кірки цитрусових. До його позитивних властивостей відносять зниження рівня холестерину, противірусну дію. Пектин сприяє виведенню з організму радіонуклідів і важких металів, що дуже важливо при нинішній поганій екології.

Варто зазначити, що вітамінів у зефірі практично немає — вони «зникли» при термічній обробці. Але залізо, фосфор, білки, харчові волокна, що містяться в ньому, обов'язково нададуть позитивну дію на травлення.

Зефір — справжній порятунок для людей, що дотримуються суворої дієти. В ньому мало калорій і практично немає жирів. Помірне вживання цих ласощів ніяк не позначиться на фігурі.

Халва

Натуральний продукт, що містить перемелене насіння, мед, іноді горіхи. Халва — це жирна їжа, але вона не підвищує рівень холестерину, зате зміцнює нервову і серцево-судинну системи, посилює природний захист організму в боротьбі з різними інфекціями.

Халву роблять з насіння соняшника, кунжуту або арахісу. У ній багато біологічно активних речовин, мінералів, вітамінів. Також вона містить фолієву кислоту, сприяє відновленню клітин.

Калорійність халви залежить від її інгредієнтів. Найпоширеніший продукт у нашій країні виробляють з насіння соняшнику. У ньому 500-550 ккал. Тому вживати халву потрібно помірно.

Мармелад

Корисний тільки натуральний продукт. Його виготовляють з ягідного або фруктового пюре, желатину або агар-агару, пектину і цукру. Більшість цих компонентів позитивно впливають на стан організму.

Окремо обговоримо властивості агар-агару. Це речовина виготовляється з морських водоростей, тому містить велику кількість мінеральних солей та вітамінів. Вживаючи такий продукт в їжу, можна знизити рівень тригліцеридів у крові, нормалізувати кислотність шлунка, вивести шлаки і токсичні елементи. Також агар-агар — це м'яке проносне.

Мармелад можна вживати при ожирінні. Багато його компонентів не засвоюються, але містять клітковину, яка викликає відчуття насичення. Калорійність продукту — всього 200-250 ккал.

Незважаючи на всі перераховані вище корисні властивості солодощів, необхідно пам'ятати про помірність і натуральність. Тільки природні компоненти при правильному дозуванні позитивно впливатимуть на стан організму і не призведуть до появи надмірної ваги.

23 грудня

Інші дати
Народився Степан Тимошенко
(1878, с.Шпотівка, Сумська область – 1972) – український вчений у галузі механіки. Автор фундаментальних праць з теорії опору матеріалів, теорії пружності та коливань. Один із організаторів і перших академіків Української академії наук. Основоположник школи прикладної механіки в США.
Розгорнути