chrome firefox opera safari iexplorer

Нешкідливі ласощі: що корисно для здоров'я і фігури

15 вересня 2015 о 14:10

Мед

Це джерело корисних елементів. В його складі більше 300 біологічно активних речовин і сполук (вітаміни В1, В2, В5, В6, С, кальцій, залізо, магній, натрій та інші). Мед — натуральний антибіотик і прискорювач обмінних процесів в організмі.

Людям, які стежать за своєю вагою, не варто побоюватися, що після вживання продукту доведеться спалювати зайві калорії. При високій харчовій цінності (300 ккал) мед прекрасно засвоюється організмом і не призводить до появи зайвих кілограмів.

Важливо знати міру: норма для здорової дорослої людини — 1-2 столові ложки на добу. Мед — це сильний алерген, тому людям з подібними проблемами потрібно бути максимально обережними.

Темний шоколад

Єдиної думки у фахівців про дієтичні цінності продукту досі немає. Але користь від вживання гіркого шоколаду очевидна. Багато років наявність цукру ставила його в ряд продуктів, шкідливих для зубів. Але останні дослідження довели, що шоколад володіє бактерицидними властивостями і може використовуватися як профілактичний засіб від карієсу.

У багатьох європейських країнах шоколад продається в аптеках. У швейцарських клініках його використовують для поліпшення тонусу шкіри і підвищення імунітету у хворих з синдромом хронічної втоми.

Калорійність темного шоколаду — близько 540 ккал, тому зловживати ним не варто. Дієтологи радять з'їдати не більше 45 грамів цього смаколика на добу.

Зефір

Поширені й популярні солодощі в нашій країні. До їхнього складу входить пектин. Це природна речовина, що отримується з кошики соняшника, яблук, буряків, кавуна і кірки цитрусових. До його позитивних властивостей відносять зниження рівня холестерину, противірусну дію. Пектин сприяє виведенню з організму радіонуклідів і важких металів, що дуже важливо при нинішній поганій екології.

Варто зазначити, що вітамінів у зефірі практично немає — вони «зникли» при термічній обробці. Але залізо, фосфор, білки, харчові волокна, що містяться в ньому, обов'язково нададуть позитивну дію на травлення.

Зефір — справжній порятунок для людей, що дотримуються суворої дієти. В ньому мало калорій і практично немає жирів. Помірне вживання цих ласощів ніяк не позначиться на фігурі.

Халва

Натуральний продукт, що містить перемелене насіння, мед, іноді горіхи. Халва — це жирна їжа, але вона не підвищує рівень холестерину, зате зміцнює нервову і серцево-судинну системи, посилює природний захист організму в боротьбі з різними інфекціями.

Халву роблять з насіння соняшника, кунжуту або арахісу. У ній багато біологічно активних речовин, мінералів, вітамінів. Також вона містить фолієву кислоту, сприяє відновленню клітин.

Калорійність халви залежить від її інгредієнтів. Найпоширеніший продукт у нашій країні виробляють з насіння соняшнику. У ньому 500-550 ккал. Тому вживати халву потрібно помірно.

Мармелад

Корисний тільки натуральний продукт. Його виготовляють з ягідного або фруктового пюре, желатину або агар-агару, пектину і цукру. Більшість цих компонентів позитивно впливають на стан організму.

Окремо обговоримо властивості агар-агару. Це речовина виготовляється з морських водоростей, тому містить велику кількість мінеральних солей та вітамінів. Вживаючи такий продукт в їжу, можна знизити рівень тригліцеридів у крові, нормалізувати кислотність шлунка, вивести шлаки і токсичні елементи. Також агар-агар — це м'яке проносне.

Мармелад можна вживати при ожирінні. Багато його компонентів не засвоюються, але містять клітковину, яка викликає відчуття насичення. Калорійність продукту — всього 200-250 ккал.

Незважаючи на всі перераховані вище корисні властивості солодощів, необхідно пам'ятати про помірність і натуральність. Тільки природні компоненти при правильному дозуванні позитивно впливатимуть на стан організму і не призведуть до появи надмірної ваги.

19 грудня

Інші дати
День Святого Миколая
Православні, римо-католицькі та греко-католицькі християни пам'ятають його та шанують як історичну особу та великого святого. В Україні та в інших країнах світу цей святець став прообразом міфічної фігури Санта Клауса. Святий Миколай зараховується до лику святих: як такий опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.
Розгорнути
День адвокатури
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль адвокатури в розбудові правової держави, захисті конституційних прав і свобод громадян, велике громадське значення цієї правозахисної інституції в Україні…» згідно з Указом Президента України «Про День адвокатури» від 2 грудня 2002 року № 1121/2002.
Розгорнути
Народився Микола Андрусов
(1861, м. Одеса – 1924) – геолог, знавець неогенових відкладів, палеоеколог, дослідник Чорноморського басейну. Праці М.Андрусова складають епоху в стратиграфії, палеонтології, палеографії, палеоекології, океанології і досі є неперевершеним зразком наукової чіткості та точності.
Розгорнути
Народився Микола Скуба
(1907, с.Горбове, Чернігівська область – 1937) – український поет. Автор збірок поезій «Перегони», «Демонстрація», «Пісні», «Нові пісні», «Сопілка».
Розгорнути
Народився Микола Руденко
(1920, с. Юр'ївка Луганської обл. - 2004) - український письменник, член-засновник Української Громадянської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Автор збірок поезій, романів та повістей ("Вітер в обличчя", "Остання шабля", "Чарівний бумеранг" та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Лукаш
(1919, м. Кромівка Суміської обл. - 1988) - український перекладач. Працював у галузі поетичного і прозового перекладу з 18 мов, української лексикографії.
Розгорнути

Новини Дивитися всі