chrome firefox opera safari iexplorer

У Польщі доплачуватимуть 110 євро щомісяця родинам, які мають двох і більше дітей

18 лютого 2016 о 15:46

Польський парламент ухвалив закон про щомісячну фінансову допомогу сім’ям з двома і більше дітьми. Починаючи з квітня на другу і кожну наступну дитину батьки отримуватимуть допомогу в розмірі 500 злотих (приблизно 110 євро), повідомляє Радіо Свобода.

Хоча держбюджету це обійдеться в гігантську суму – майже 4 мільярди євро, польська влада стверджує, що це крайня необхідність, адже країна опинилася над демографічною прірвою. Молоді поляки дедалі пізніше створюють сім’ї і дуже неохоче народжують більш ніж одну дитину. Як пояснюють польські демографи й соціологи, такі проблеми є результатом відсутності продуманої сімейної політики упродовж останньої чверті століття.

Ідея надавати фінансову допомогу кожній польській родині, яка має більш ніж одну дитину, збурила політичне життя Польщі. Дискусії навколо цієї виборчої обіцянки партії «Право і справедливість» тривали три місяці. Противники так званого проекту «500 плюс» переконані – навіть щомісячна фінансова підтримка не переконає польські подружжя народжувати більше дітей. Натомість прихильники такого механізму запевняють, що він обов’язково змінить демографічну ситуацію на краще.

«До підготовки проекту цього закону нас передусім змусила турбота про демографічну ситуацію. Починаючи з 1989 року систематично зменшується кількість дітей у наших сім’ях – це небезпечно. Демографія переконує, що настав такий час, коли цим питанням потрібно серйозно зайнятися», – пояснює сенатор Ришард Маєр. Так, за 25 років народжуваність зменшилася майже вдвічі.

«Тепер у Польщі на одну жінку дітородного віку припадає 1,3 дитини – це третій з кінця результат в ЄС. Тільки Іспанія і Португалія мають нижчі показники народжуваності», – сказала Дорота Шелева, польський експерт з сімейної політики.

"Чверть усіх дітей, які народжуються у Польщі, – це діти, які народжені поза шлюбом. Дедалі більше дітей живе у сім’ях, де батьки офіційно неодружені», – розповів Пьотр Шукальський, демограф з Лодзького універститету.

«На тлі інших європейських держав у Польщі відносно низький показник розлучень. Хоча у нас були періоди, коли кількість розлучень зростала, та в середньому у нас розпадається 25-30 відсотків сімей. Натомість у країнах Західної Європи цей показник становить 45-55 відсотків. Тому можна сказати, що на тлі інших європейських держав польська сім’я надалі залишається стабільною», – пояснює Шукальський.

Щоправда, зазначає Шукальський, демографічні тенденції досить неоднорідні на території країни. У найбільших містах, таких як Варшава, Познань, а також у Сілезії розпадається навіть половина нових сімей. Натомість є у Польщі й такі консервативні регіони, де розпадається тільки кожне шосте-сьоме подружжя.

«Найбільш традиційні родини зосереджені в південно-східній Польщі, вздовж кордону з Україною, де населення більше прив’язане до своєї землі і більш релігійне. Крім цього, велике значення має те, що значна частина мешканців цього регіону живуть у селі і в містечках. Там переважають традиційні погляди на сім’ю», – каже демограф.

Розділи: Суспільство

20 вересня

Інші дати
Наталія Лотоцька 
1938 – театральна актриса. Лауреат Шевченківської премії. Ролі: Пріська («Шельменко-денщик» Г. Квітки-Основ’яненка), Хведоска («Дві сім’ї» М. Кропивницького), Поліксена («Кассандра» Лесі Українки) та ін. Ведуча передачі Українського радіо «Від суботи до суботи» (понад 30 років). 
Розгорнути
Народився Іван Світличний
(1929, с. Половинкине Луганської області - 1992) - український мовознавець та поет. Твори "Ґранатові сонети", "Серце для куль і для рим", "У мене тільки слово".
Свободу не втікати з бою, Свободу чесності в бою, Любити те, що сам люблю, А не підказане тобою, Свободу за любов мою Хоч і накласти головою, А бути все ж самим собою, — Не проміняю на твою, Ліврейську, жебрану, ледачу, Вертку, заляпану, як здачу, Свободу хама й холуя. Несу свободу в суд, за грати, Мою від мене не забрати — І здохну, а вона — моя. (c) Іван Світличний, 1929
Розгорнути