chrome firefox opera safari iexplorer

Парламент перейменував Дніпропетровськ на Дніпро

19 травня 2016 о 11:13

Верховна Рада у межах декомунізації ухвалила рішення про перейменування міста Дніпропетровськ на Дніпро, прибравши з назви згадку про комуністичного діяча Григорія Петровського.

За це рішення проголосували 247 членів парламенту.

Проти виступила фракція «Опозиційного блоку», яка пропонувала зберегти радянську назву Дніпропетровськ, вважаючи, що його називають на честь апостола святого Петра.

За різними опитуваннями, більша частина мешканців Дніпропетровська виступала за формальну збереження назви, але неформально самі скорочено називають його «Дніпро».

Мер міста Дніпропетровськ Борис Філатов в інтерв’ю ВВС Україна підтримував перейменування міста на Дніпро.

У межах декомунізації вже перейменували низку міст України.

Зокрема, у Донецькій області місто Димитров стало Мирноградом, а Красноармійськ – Покровськом.

В Одеській області Котовськ став Подільськом, а у Чернігівській Щорс – Сновськом.

Артемівськ на Донеччині вже носить стару назву Бахмут, Дзержинськ став Торецьком, а Красний Лиман перейменували на Лиман.

Іллічівськ, що в Одеській області, змінив назву на Чорноморськ.

Місто Червонозаводське на Полтавщині перейменоване на Заводське, а Орджонікідзе Дніпропетровської області носить назву Покров.

Джерело: zik.ua
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути