chrome firefox opera safari iexplorer

Харчові отруєння: 8 найбільш небезпечних мікроорганізмів

14 червня 2016 о 14:32

Щороку десятки мільйонів людей у світі страждають від харчових отруєнь. Причинами цих проблем, на думку фахівців Американської академії харчування та дієтології (Academy of Nutrition and Dietetics), є неправильна обробка і зберігання харчових продуктів, а також бактерії, віруси і паразити.

Багато бактерій, потрапляючи в організм у невеликих кількостях, не становлять загрози для здорової людини, адже імунітет має безліч засобів для боротьби з ними.

Проблеми починаються тоді, коли деякі бактерії й інші хвороботворні мікроорганізми ак­тив­но розмножуються у харчових продуктах, які при цьому можуть не відрізнятися від безпечних — за смаком і запахом.

Симптоми харчового отруєння дуже різні. Вони можуть проявитися і через півгодини після вживання заражених продуктів, і через кілька днів. Фа­хівці називають вісім відомих патогенних мікроорганізмів (бактерії, віруси і паразити), які є причиною більшості захворювань харчового походження, що можуть завершитися госпіталізацією і навіть смертю.

Сальмонела. Так називається група бактерій, які викликають сальмонельоз. Сальмонела — одна з найбільш поширених бактеріальних причин діареї. З усіх можливих недуг харчового походження саме сальмонельоз найчастіше призводить до госпіталізації і летальних наслідків.

Сальмонели найбільш небезпечні для вагітних жінок, людей похилого віку, дітей і тих, у кого ослаблена імунна система. Оскільки ці бактерії живуть у кишечнику людини і тварин, вони можуть легко поширюватися, якщо не дотримуватися правил особистої гігієни і харчової безпеки.

Заразитися сальмонельозом можна, вживаючи сирі й недоварені яйця, термічно необроблене (або недоварене чи недосмажене) м’ясо, забруднені сирі фрукти й овочі, зелень, а також непастеризоване молоко та інші молочні продукти. Бактерія може передаватися через контакт з інфікованими тваринами або людьми, які, готуючи їжу, не миють свої руки після відвідування туалету.

Аби запобігти зараженню, ретельно дотримуйтеся температурного режиму при приготуванні таких продуктів, як яйця, м’ясо птиці і м’ясний фарш. Мийте сирі фрукти і овочі перед вживанням, чищенням або нарізкою. Уникайте непастеризованих молочних продуктів і сирого або недовареного м’яса, морепродуктів. Мийте руки часто, особливо після обробки сирого м’яса або птиці. Регулярно очищайте кухонні поверхні: стіл, дошки.

Клостридія перфрінгенс. Ця бактерія у світі дуже поширена і може швидко розмножуватися при деяких умовах. Немовлята, маленькі діти і люди похилого віку найбільше ризикують заразитися нею.

Зараження зазвичай відбувається при вживанні в їжу продуктів, забруднених великою кількістю цих бактерій, які виробляють токсини, здатні викликати болі в животі й діарею. Клостридію іноді називають «фуршетною бактерією», оскільки вона найчастіше розмножується у великих порціях (запіканки, рагу, підливи), які тривалий час зберігаються при кімнатній температурі. Якщо їжа від самого початку приготовлена неправильно, погано розігріта або довго перебувала в небезпечному температурному режимі, в ній можуть почати розмножуватися ці небезпечні бактерії.

Запобігти неприємностям просто. Будьте уважні, готуючи їжу: мийте руки, столове начиння. Зберігайте страви при температурі нижче 4,5 °С. Зберігайте залишки їжі, розділяючи їх на невеликі порції для більш швидкого охоло­дження. Важливо розігрівати їжу до внутрішньої температури більш як 60 °С або й вище перед подачею на стіл.

Кампілобактер. Ця бактерія найчастіше стає причиною діареї. У більшості випадків кампілобактеріоз (інфекція, викликана кампілобактерією) пов’язаний зі вживанням сирого м’яса або птиці. Заморожування зменшує кількість бактерій у сирому м’ясі, але не знешкоджує їх повністю, тому важливе значення має правильна термічна обробка харчових продуктів. Кампілобактеріоз зустрічається частіше в літній період і переважно у дітей молодшого віку.

Джерелом інфекції може бути сире і недоварене м’ясо (зокрема м’ясо птиці), непастеризовані молочні продукти, некип’ячена вода, забруднені продукти.

Аби не втрапити в халепу, фахівці радять під час приготування їжі використовувати різні дошки для овочів та м’яса, не пити непастеризоване молоко або некип’ячену воду і часто мити руки. І, звісно, ретельно мити сирі фрукти та овочі перед тим, як чистити їх, нарізати або їсти.

Золотистий стафілокок. Він зазвичай живе на шкірі, в горлі і в носі здорових людей і тварин. Але причиною недуг бактерія стає, як правило, тільки потрапляючи в організм з харчовими продуктами, де може розмножуватися і виробляти шкідливі токсини.

Симптоми стафілококової інфекції — нудота, спазми шлунка, блювота або пронос. Стафілококові токсини стійкі до високих температур, тож їх неможливо знешкодити під час термічної обробки продуктів. Стафілококова інфекція може виникнути у будь-кого, але деякі люди особливо ризикують: ті, хто має хронічні захворювання — діабет, судинні недуги, екзему, легеневі хвороби.

Стафілококова інфекція може причаїтися в непастеризованих молочних продуктах, шинці, ковбасах. Найбільш небезпечними є продукти, приготовлені руками, які не потребують додаткової обробки. Наприклад, закуски і салати, що містять шинку, яйця, тунець, курку, картоплю і макаронні вироби; кондитерські вироби з кремом або вершками, пироги і шоколадні еклери; бутерброди.

Задля профілактики необхідно мити руки з водою і милом, не готувати і не подавати їжу, якщо у вас є симптоми інфекцій носа або очей, а також рани або вогнища інфекції на шкірі.

Кишкова паличка, більш відома як Е. Coli. Вона представляє велику групу бактерій. Хоча більшість її штамів нешкідливі, деякі з них можуть викликати дуже серйозну хворобу. Найвідоміший провокатор харчових отруєнь — штам E. Coli — O157: H7 (STEC). Наслідки хвороби, яку він викликає, можуть бути дуже серйозними.

Небезпека може ховатися у сирому м’ясі або м’ясному фарші, непастеризованих напоях або молочних продуктах. Але якщо дотримуватися гігієни рук, правил термічної обробки при приготуванні м’яса (особливо фаршу), якщо уникати сирого молока і соків, підтримувати чистоту на кухні, не ковтати воду під час купання в озерах, ставках та інших прісних водоймах, лихо можна відвернути.

Лістерій. Вживання в їжу продуктів харчування, забруднених цією бактерією, викликає лістеріоз — серйозну інфекцію, яка насамперед вражає людей, що перебувають у групі високого ризику. Ідеться про людей похилого віку, вагітних жінок, маленьких дітей і людей з ослабленою імунною системою.

Майте на увазі: лістерія може розмножуватися і при температурі, яка підтримується в холодильнику, тоді як більшість інших бактерій не виживають в таких температурних умовах.

Небезпеку становлять охолоджені, готові до вживання продукти, такі як хот-доги, м’ясні делікатеси, непастеризоване молоко, зелень, проростки злаків, молочні продукти, сире або недоварене м’ясо, птиця і морепродукти.

Ретельна термічна обробка продуктів допомагає запобігти недузі. А також нагрівання вже приготовлених продуктів мінімум до 75 °С; відділення сирого м’яса від інших продуктів, які вже приготовлені або готові до вживання. Лікарі переконливо радять купувати продукти в безпечних місцях, закликають підтримувати в чистоті холодильники і кухонні поверхні, а також регулярно мити багаторазові прилади, з якими контактують продукти.

Норовірусна інфекція. Зараження норовірусом — одна з провідних причин харчових отруєнь. Недуга викликає симптоми, схожі на кишковий грип: спазми в животі, нудоту, блювоту і пронос. Норовірусна інфекція легко поширюється при контакті з інфікованою людиною, особливо в місцях великого скупчення людей.

Харчові продукти, напої та поверхні також можуть бути забруднені норовірусом. Будь-яка людина може підхопити заразу, але хвороба особливо небезпечна для дітей молодшого віку і літніх людей. Ви можете контактувати з норовірусом багато разів протягом життя і стільки ж разів хворіти.

Джерела інфекції — сирі продукти, молюски, морозиво, фрукти і готові до вживання продукти, особливо зелень, бутерброди і їжа, яка була приготовлена інфікованою людиною.

Задля профілактики фа­хівці радять не готувати, не розігрівати і не подавати їжу або напої, поки ви хворі; часто мити руки з милом і ретельно споліскувати водою протягом не менше 20 секунд; тримати продукти і посуд у чистоті; ретельно мити всі фрукти й овочі, обробні дошки, ножі, кухонні поверхні, столові прилади, часто прати скатертини і тканинні серветки, а також багаторазові сумки для бакалії.

Токсоплазма — це паразит, який викликає токсоплазмоз. Захворювання може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям у деяких груп людей — у вагітних жінок, дітей, людей поважного віку і людей з ослабленою імунною системою.

Симптоми хвороби в деякій мірі можуть бути схожі на грип, а також включають набряк лімфатичних залоз і м’язові болі, які тривають протягом декількох місяців. У деяких людей зараження токсоплазмою вражає очі: знижується гострота зору або з’являється розмитість зображення, біль, почервоніння або сльозотеча.

Джерелом зараження може бути погано приготовлене заражене м’ясо, використання посуду або обробних дощок, які стикалися з сирим м’ясом; погано вимиті руки після контакту з фекаліями зараженої кішки під час очищення котячого туалету; забруднена вода. Токсоплазма також може передатися дитині, якщо мати заразиться нею до або під час вагітності.

Аби уникнути проблеми, слід готувати їжу з дотриманням температурного режиму — спеціальний термометр допоможе проконтролювати, досягли продукти при термічній обробці необхідної безпечної температури чи ні.

При заморожуванні і розморожуванні м’яса потрібно дотримуватись відповідних правил; мити фрукти і овочі перед вживанням, уникати непастеризованих молочних продуктів; тримати в чистоті обробні дошки; завжди мити руки з милом і ретельно ополіскувати їх водою; надягати одноразові рукавички при очищенні котячого туалету або працюючи в саду з землею, якщо вона забруднена котячими фекаліями, особливо якщо ви в групі ризику.

Найголовніше, що можете зробити, аби зменшити ризик харчового отруєння, — завжди дотримуватись правил безпечного приготування і пово­дження з їжею в домашніх умовах. І не зволікати з візитом до лікаря, якщо вважаєте, що ви або хтось із рідних захворів і це схоже на харчове отруєння.

17 грудня

Інші дати
День пам’яті Великомучениці Варвари
Свята Варвара - християнська свята, великомучениця. 306 року в юному віці у м. Іліополі (Мала Азія) постраждала за сповідання віри Христової — за присудом місцевої влади її стратив власний батько, жорстокий язичник Діоскор. Відразу після її мученицької кончини діва Варвара стала вшановуватися християнами, як свята великомучениця. Святість діви Варвари засвідчувалася також багатьма чудесами, які відбувалися біля її гробниці. З 1960 р. мощі святої великомучениці Варвари перебувають у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва.
Розгорнути
День працівника державної виконавчої служби
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи значення органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб, на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України і громадськості…» згідно Указу Президента України «Про День працівника державної виконавчої служби» від 22 липня 2009 р. № 569/2009.
Розгорнути
Народився Данило Щербаківський
(1877, с.Шпичинці, Житомирська область – 1927) – етнограф, дослідник українського народного мистецтва, археолог і музичний діяч. Автор понад 40 друкованих наукових досліджень та десятки рукописів («Козак Мамай», «Українські дерев»яні церкви», «Символіка в українському мистецтві», Український килим» та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Новаченко
(1898, м.Буринь, Сумська область – 1966) - український ортопед-травматолог. Праці присвячено питанням лікування переломів кісток, протезування тощо. Широко відомі відновні операції на опорно-руховому апараті за Новаченком, кісткова пластика.
Розгорнути
Народився Юрій Шерех (Шевельов)
(1908, м. Харків - 2002) - славіст-мовознавець, історик української літератури. Професор Гарвардського, Колумбійського університетів. Автор фундаментальних наукових праць "Предісторія слов'янської мови: історична фонологія загально-слов'янської мови", "Історична фонологія української мови" та ін.
Розгорнути

Новини Дивитися всі