chrome firefox opera safari iexplorer

Найвідоміші картини, на які надихнула найпопулярніша у світі гра

17 червня 2016 о 12:00

Знаменитий український художник Арсен Савадов написав свій «Футбол» у 2005 році. Автор знаменитої серії зображень шахтарів «Донбас-шоколад» у великому полотні фактурою, кольором та емоційною пластикою мазка розповідає про враження від гри.

Євро-2016 стало для мільйонів вболівальників великим футбольним святом. Видатні художники теж були якщо і не палкими вболівальниками, то принаймні не раз черпали натхнення із футбольних переживань.

«Футбол» у Анрі Руссо вийшов настільки ж містичний, як і інші фантазії знаменитого наївного постімпрессіоніста. Таке враження, що грають його герої не у футбол, а у регбі. Але традиційно для Руссо, головним у нього є настрій.

Андре Лот — французький живописець, художній критик та теоретик мистецтва під впливом Сезанна приєднався до кубізму. Роботи Лота були представлені на перших виставках кубістів в 1911 і 1912 г. Однак він ніколи не належав до радикального кубізму і прагнув досягти примирення абстракції з реальністю. Його твори виділялися умілою передачею руху і кольору. Саме такими є його «Гравці у футбол».

«Живописний реалізм футболіста» — не єдине звернення Казимира Малевича до теми футболу. Футбол став одним з перших сюжетів в його новому циклі щойно відкритого супрематизму. Сьогодні ймовірна ціна «Живописного реалізму футболіста» могла б скласти 75 млн доларів.

Пристрасний уболівальник Пабло Пікассо багато разів звертався до теми футболу в графіці та скульптурі.

Свою роботу «Гравець у футбол» Пабло Пікассо створив у 1905 році, у віці 24 років. В цей час молодий художник тільки починав набувати визнання і багато подорожував між Мадридом, Барселоною та Парижем.

Одна з копій тиражної скульптури «Футболіст» займає сьогодні центральне місце в експозиції Національного музею футболу в Манчестері.

На створення картини «Корнер» французького художника Жана Жакоба надихнула Олімпіада в Парижі 1924 року. Він виграв золоті олімпійські медалі в Олімпійських художніх конкурсах 1924 і 1928 роках, що робить його найуспішнішим олімпійським художником світу. Жакоб також проектував поштові марки для літніх Олімпійських ігр у 1952 році.

Вважається, що завдяки нічному футбольному матчу на паризькому стадіоні Парк де Пренс у 1952 році історія мистецтва збагатилася новаторськими знахідками в абстрактному мистецтві Ніколя де Сталя фон Гольштейна. Враження від тієї гри у світлі прожекторів призвели до створення двох десятків полотен на футбольну тему і поклали початок дуже короткого напівабстрактне періоду  у творчості художника. Найвідомішою роботою є «Футбол в світлі прожекторів».

Маловідома робота Оскара Рабіна «Футболісти» 1956 року знаходилась у приватних колекціях. Глядачі вперше змогли вільно побачити її  лише у 2013 році. Звичайно, у малюнку Рабіна більше іронії, ніж захоплення грою, але принаймні футбол і його не залишив байдужим.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути