chrome firefox opera safari iexplorer

Микола – другий після Бога заступник

19 грудня 2017 о 07:35

Я особисто вперше побачила образ Святого Миколая у хаті своєї бабусі, коли була ще зовсім маленькою. Його ікона висіла у кутку над столом під образом Богоматері з маленьким Ісусом на руках. Тоді я запитала мами: «Це тато Ісуса Христа?»

Мама відповіла, що батьком Ісуса Христа є Бог, а Святий Миколай є добрим дідусем для всіх дітей і саме йому треба молитися, щоб здійснювалися найзаповітніші мрії, адже він є Миколою Чудотворцем.

Можливо, саме тому Святий Миколай для мене ніколи не асоціювався з Дідом Морозом. Адже я твердо знала, що він є чарівником і його не можна побачити на святі у дитсадку. Туди приходить лише Дід Мороз, який є звичайним дядьком, перевдягнутим у червоний халат. Сьогоднішнім дітям подобається і Святий Миколай, і Дід Мороз, бо вони обидва дарують подарунки.

А от ще сто років тому Діда Мороза, як новорічного персонажу, наші предки не знали. В українській демонології Мороз був крижано-сніговою потворою, яка могла нанести шкоду людям, їх худобі та всьому господарству. Тому напередодні Хрещення старший у родині з ложкою куті підходив до вікна або виходив на подвір'я і говорив: «Морозе, морозе, ходи до нас куті їсти!»

Повторивши цей заклик тричі і почекавши трохи, продовжував: «Не йдеш? Не йди ж ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю!».

Тому реальним прообразом сучасного Діда Морозу все-таки варто вважати європейських різдвяних дарувальників, прототипом яких, як би вони не називалися, є Святий Миколай, архієпископ Мир Лікийський, Чудотворець. Чудеса цього святого такі великі, що його шанували і шанують не тільки християни, але і представники інших релігій.

Історія подарунків

До речі, звичай дарувати подарунки 19 грудня вперше виник у Голландії приблизно в XIV ст. у пам'ять про те, що Святитель, таємно підкидаючи у вікно бідного жителя Мир мішечки золота, не допустив блудного падіння трьох його дочок.

З Голландії ця традиція стала швидко розповсюджуватися на сусідні країни. Остаточно ж традиція дарування дітям подарунків саме на Різдво стала популярною у Європі в XIX сторіччі. Щоправда, ця історія дещо видозмінилася.

Вважалося, що Святий Миколай підкидав золото не через вікно, а через пічну трубу. Тому діти ставили під піч або біля каміну свої черевички, куди за ніч Святий мав покласти дарунки.

Діду Морозу — 80 років

У Радянському Союзі Святий Миколай не міг дарувати дітям подарунки, адже в цій країні заборонили Бога і Святих, а діти все одно продовжували очікувати новорічні привітання. І тоді вирішили Святого Миколая перетворити на Діда Мороза.

Соратник Сталіна Павло Постишев у 1935 році через газету «Правду» закликав організувати для дітей святкування Нового року. З цього часу Дід Мороз став головною фігурою новорічних святкувань, починаючи від дитсадків, шкіл, дитячих будинків, піонерських палаців, дитячих клубів, театрів, кінотеатрів, і закінчуючи Кремлівським палацом у Москві.

Влада дала старт для вироблення стандартного ритуалу проведення дитячого новорічного свята. Тоді ж народився соціалістичний образ Діда Мороза, який приносив дітям не індивідуальні подарунки, а одноманітні пакети з однаковим вмістом.

Уперше Дід Мороз з'явився у Московському Будинку Союзів в 1937 році. А з 1954 року головне новорічне свято стали проводити у Кремлі.

Образ Діда Мороза продовжував формуватися радянськими художниками і кінематографістами, протиставляючи його американському Санті, що проник після Другої світової війни до Європи, і категорично мав протиставлятися будь-яким різдвяним традиціям.

Дідусь Миколай

І все ж в Україні для Святого Миколая залишалося місце на найголовнішому новорічному святі — родинному. Найповажніший у сім’ї чоловік перевдягався в “дідуся Миколая”, заходив до оселі і дарував подарунки дітям. І лише він мав право, вручаючи гостинці, згадувати добрі і соромити за погані вчинки дітлахів.

Звичайно, майже сто років жорсткого викорінення давніх традицій і звичаїв зробили свою справу. Не всі маленькі українці знали про доброго дідуся Миколая, який 19 грудня кладе під подушку слухняним діткам подарунки, а для неслухняних залишає різку. Здебільшого це стосувалося східних, південних та центральних регіонів України.

Проте після того, як Україна стала незалежною — ситуація змінилася. Сьогоднішня малеча починає надсилати листи з своїми побажаннями Миколаю ще задовго до свята, адже «Святий Миколай не обійде жодну хатину, обдарує кожну дитину!» Малеча не лише знає оповіді про життя святого Миколая, але й разом з дорослими потроху відроджує давні традиції святкування.

Микола – другий після Бога заступник

В Україні Святого Миколая вшановують два рази на рік 19 грудня та 21 травня. Він завжди був для українців одним з найулюбленіших святих. «Микола – другий після Бога заступник» – говорили колись. Адже він, як при житті, так і після смерті вважався охоронцем мореплавців, невинно засуджених, звичайно, дітей і навіть тварин.

Що ж до погоди, то під цю пору зима остаточно перебирала свої права, а тому й казали, якщо на Миколу зима слід замітає, то дорозі не встояти. Однак якщо зиму привезли на санях вже до Миколи, то чекай відлигу.

У день Миколая багато людей роблять дарунки одне одному, наслідуючи святого Добродія, який з любові до Бога чинив великі діла милосердя...

Аліна Астахова для «Рідної країни»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути