chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві проголошено утворення Конфедерації журналістських організацій України (КЖОУ)

27 січня 2018 о 09:00

У програмній заяві об’єднання, до якого увійшла низка журналістських організацій, констатовано, що національний простір України продовжує перебувати під тиском сторонніх, ворожих до України, чинників, вплив яких посилюється. Це, на думку членів КЖОУ, увиразнюється в цілеспрямованому послабленні українських ЗМІ, в тім числі за допомогою структур впливу, які прагнуть дезорганізації України в умовах російської інформаційної агресії.

На жаль, доходять висновку ініціатори об’єднання, жодна з українських професійних журналістських організацій не дала належної відповіді на виклики часу, не стала центром консолідації зусиль журналістів у справі захисту інформаційного суверенітету України і фахової протидії агресії у будь-якій формі, а також забезпечення інформаційних прав і свобод громадян та українського суспільства в цілому. Не сприяє виробленню адекватної позиції щодо інформаційної протидії російської агресії в умовах гібридної війни та налагодженню співпраці в цьому з державами демократичного світу і примиренська позиція очільників деяких організацій, яка дезорієнтує і «роззброює» журналістську спільноту.

Проголошуючи створення Конфедерації журналістських організацій України, до спілки з якою запрошено всіх журналістів, ініціатори об’єднання закликали колег до координації зусиль у справі забезпечення інформаційних прав і свобод українських громадян та суспільства, в тому числі на тимчасово окупованих та таких, що зазнали впливу російської агресії, територіях України. Завданнями КЖОУ мають бути, зокрема, відповідно до програмних засад, боротьба з депрофесіоналізацією журналістського середовища, підтримка і захист журналістів, що зазнають стороннього впливу і тиску під час професійної діяльності, об’єднання зусиль журналістських організацій різних країн у справі протидії інформаційній агресії, дезінформації, використанню маніпулятивних інформаційних технологій в умовах наразі гібридної агресії.

Учасники КЖОУ ухвалили кілька інших заяв, що стосуються актуальних професійних та суспільно значущих питань, зокрема — про сторіччя Державності  України, вшанування пам’яті військових журналістів, які віддали своє життя, захищаючи Україну,  щодо проблем становлення Суспільного мовлення, вшанування іноземних журналістів – дослідників Українських Голодоморів.

Розділи: Суспільство