chrome firefox opera safari iexplorer

Різдво-2018: 5 популярних рецептів куті

07 січня 2019 о 08:19

Святкова кутя – це одна з дванадцяти традиційних страв різдвяного столу. В Україні, в залежності від регіону проживання, її готують по-різному.

Раніше традиційна різдвяна кутя складалася з трьох обов'язкових компонентів — пшениці, маку та меду. Зараз у різдвяну кутю додають родзинки та горіхи. Деякі готують з безліччю усіляких сухофруктів і навіть шоколадом, а пшеницю часто замінюють іншими крупами.

Кутя з пшениці з цукатами

Що нам знадобиться:

2 склянки пшениці, 50 г. цукатів, ½ склянки волоських горіхів, мед

Рецепт:

Пшеницю промити. Варити на воді на повільному вогні 2 години. У 4 ст. л. води розмішати мед за смаком, залити пшеницю медовим сиропом на 30 хв. Горіхи трохи подрібнити і обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати.

Кутя з пшениці з родзинками і інжиром

Інгредієнти: 250 г. зерен пшениці, 150 г. родзинок без кісточок, 150 г. нарізаних плодів інжиру, 100 г. меду.

Рецепт:

Зерна пшениці зварити до розм'якшення, але щоб вони залишалися цілими. Родзинки та інжир добре промити, залити холодною кип'яченою водою і дати набрякнути. Потім усе з'єднати, додати мед та перемішати.

Кутя рисова

Інгредієнти: 250 г. рису, 100 г. родзинок, 100 г. мигдалю, цукор, кориця, мак.

Рецепт:

Рис промити, залити водою і варити до готовності, не перемішуючи. Відкинути на друшляк і промити кип'яченою холодною водою. Мигдаль ошпарити окропом, ізюм, мигдаль трохи подрібнити. Цукор розвести у невеликому об'ємі води, змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки і полити цукровим сиропом.

Кутя з перловки

Інгредієнти: 200 г. перлової крупи, 150 г. маку, 50 г. очищених горіхів, 50 г. родзинок, мед і цукор за смаком, ½ склянки вершків.

Рецепт:

Перлову крупу промити, залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до готовності. Відцідити і охолодити. Мак заварити окропом і варити доти, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відцідити (можна на ситі) і перекрутити через м'ясорубку. Родзинки запарити окропом. Мак перемішати з перловкою, додати подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Все перемішати з вершками.

Кутя з ячної крупи з маком

Інгредієнти: 2 склянки ячної крупи, 3 л води, 1 склянка молока, 0,5 — 1 склянку маку, 2-3 ст. ложки меду, 2 ст. ложки журавлинного або смородинового варення.

Рецепт:

Крупу промити, відварити у воді на помірному вогні, знімаючи піну. Як тільки крупа почне виділяти слиз, зайву воду злити, кашу перекласти в інший посуд, додати молоко і варити до готовності крупи, весь час помішуючи. Мак залити його окропом, залишити на 5 хв, потім воду злити, мак промити, знову залити крутим окропом і, як тільки на поверхні води почнуть з'являтися крапельки жиру, відразу її злити. Розпарений мак перетерти в ступці, додаючи по 1 ч. ложці окропу 1 ст. ложці маку. Підготовлений мак змішати з кашею, додати мед і, безперервно помішуючи, прогріти на слабкому вогні протягом 5-7 хв. Потім зняти кашу з вогню і заправити варенням.

Джерело: ukranews.com
Розділи: Традиції

19 грудня

Інші дати
День Святого Миколая
Православні, римо-католицькі та греко-католицькі християни пам'ятають його та шанують як історичну особу та великого святого. В Україні та в інших країнах світу цей святець став прообразом міфічної фігури Санта Клауса. Святий Миколай зараховується до лику святих: як такий опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.
Розгорнути
День адвокатури
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль адвокатури в розбудові правової держави, захисті конституційних прав і свобод громадян, велике громадське значення цієї правозахисної інституції в Україні…» згідно з Указом Президента України «Про День адвокатури» від 2 грудня 2002 року № 1121/2002.
Розгорнути
Народився Микола Андрусов
(1861, м. Одеса – 1924) – геолог, знавець неогенових відкладів, палеоеколог, дослідник Чорноморського басейну. Праці М.Андрусова складають епоху в стратиграфії, палеонтології, палеографії, палеоекології, океанології і досі є неперевершеним зразком наукової чіткості та точності.
Розгорнути
Народився Микола Скуба
(1907, с.Горбове, Чернігівська область – 1937) – український поет. Автор збірок поезій «Перегони», «Демонстрація», «Пісні», «Нові пісні», «Сопілка».
Розгорнути
Народився Микола Руденко
(1920, с. Юр'ївка Луганської обл. - 2004) - український письменник, член-засновник Української Громадянської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Автор збірок поезій, романів та повістей ("Вітер в обличчя", "Остання шабля", "Чарівний бумеранг" та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Лукаш
(1919, м. Кромівка Суміської обл. - 1988) - український перекладач. Працював у галузі поетичного і прозового перекладу з 18 мов, української лексикографії.
Розгорнути

Новини Дивитися всі