chrome firefox opera safari iexplorer

Австрійський професор назвав брехнею заяви про утиски російської мови в Україні

13 липня 2020 о 13:12
uk.wikipedia.org

Концепція «русского мира» є глибоко націоналістичною ідеологією, на підставі якої Росія веде війну з Україною, найкращою відповіддю на неї було б спілкуватися українською мовою.

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу висловив професор Інституту славістики Віденського університету Міхаель Мозер.

«Ми всі знаємо про концепцію» русского мира ". Це глибоко націоналістична ідеологія, на підставі якої Росія веде війну з Україною. Коли говорять, що там, де російськомовні, там — Росія або "русскій мір ", правильною відповіддю на все це було б спілкуватися саме українською мовою ", — заявив Мозер.

Мозер, який також є президентом Міжнародної асоціації україністів, переконаний, що здоровий патріотизм важливий як для України, так і для будь-якої іншої країни. «А бути патріотом — значить турбуватися про те, щоб твоя держава розвивалася якнайкраще, поширення української мови також є важливим фактором», — додав він.

Австрійський професор, який часто буває в Україні, відзначає, що твердження російської пропаганди про утиски російської мови в Україні є брехнею.

"Нам розповідали, що у Львові нібито б'ють людей за російську мову. Насправді, не тільки били, а й убили людину. Ось тільки за українську мову … Перебуваючи в Україні, я був не тільки в Києві, який, до речі, і на щастя, нарешті сильно українізується, Львові, Ужгороді чи Рівному, а й також у Донецьку, ще до війни, в Харкові і Одесі, і не раз переконувався, що насправді в Україні придушують не російськомовних, а україномовних громадян ", — заявив він.

Будучи істориком слов'янських мов і займаючись насамперед дослідженням української та російської мов, Мозер зазначає, що сучасна українська держава посідає історично україномовну територію, а «мовна межа між російським і українським фактично всюди знаходиться поза межами України».

"І те, що багато людей говорять російською в великих містах, ще нічого не означає — етнографічна ситуація визначається не на підставі великих міст. Потрібно дивитися на села. Як відомо, український поширений і в селах на сході України. Тому коли мені хтось говорить, що той регіон — російськомовний, то я розумію, що ця людина нічого не знає про Україну ", — зазначив австрійський професор-україніст.

Джерело: Контракти
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути