chrome firefox opera safari iexplorer

22 лютого: це цікаво знати

22 лютого 2021 о 00:04

Ті, що тужили за романтикою, не раз не розуміли цілої її сили. Ті ж, що її нищили, розуміли ту силу у всій її могутній загрозливості, і – власне тому – нищили.
Олена Теліга

У народі 22 лютого говорили: «Після Панкрата зима вже темними ночами тікає». І справді, день щоразу збільшується вже на 4–5 хвилин. До речі, у порівнянні з 21 грудня – днем зимового сонцестояння – він збільшився майже на дві з половиною години, що, безумовно, свідчить про наближення теплого сезону.

Якщо почати лікувати будь-яку хворобу саме на Панкрата, – хворобу можна буде перемогти.

Вважається, що з цього дня сильний мороз найчастіше буває лише вночі. Раніше була традиція на Никифора збирати різне насіння, виставлять його на три ранкові зорі на мороз і відкладати їх до посівної – вважалось, що це дає більшу стійкість рослинам до температурних перепадів.

Якщо після 22 лютого наступні сім днів є холодними, – березень буде дуже теплим і сонячним.

За церковним календарем 22 лютого вшановують мученика Никифора з Антіохії Сирійської; преподобного Панкратія, ієромонаха, затворника Києво-Печерського; преподобних Никифора і Геннадія Важозерських; священномучеників Маркела, єпископа Сикелійського, Філагрія, єп.ископа Кіпрського, і Панкратія, єпископа Тавроменійського, та відзначають знайдення мощей святителя Інокентія, єпископа Іркутського.

Іменинники 22 лютого:
Геннадій, Никифор, Інокентій, Панкратій.

22 лютого народились:

1806 – Левко Боровиковський – український поет, байкар, фольклорист, етнограф, засновник жанру літературної балади.
«Дніпре, прадіду віків! Срібним плеском хвиль глибоких Розкажи мені дідів Казку добристей високих; Розгласи в далекий край Славу давнюю Украйни І князів святії тайни Перед світом не скривай.» (Левко Боровиковський).

1880 – Осип Турянський – український письменник і літературний критик. Автор повісті-поеми «Поза межами бою».

1924 – Олександр Кучеренко – військовий льотчик, учасник Другої світової війни з січня 1944 р. Здійснив 130 бойових вильотів. Герой Радянського Союзу.

22 лютого відзначають:

  • Міжнародний день підтримки жертв злочинів.

(Уряд Англії 22 лютого 1990 року опублікував «Хартію жертв злочинів». З того часу в усьому цивілізованому і демократичному світі відзначають день підтримки жертв злочинів).

Події 22 лютого:

1635 – з ініціативи кардинала Ришельє утворена Французька академія.

1945 – Раднарком СРСР ухвалив рішення щодо будівництва метро в Києві.

Чи знаєте ви, що:

22 лютого 1810 р. народився Фредерік Шопен, найвидатніший польський композитор та піаніст, представник романтизму в музиці (2 концерти, 57 мазурок, 16 полонезів, 19 вальсів, 19 ноктюрнів тощо). Композиторська техніка Шопена вельми нетрадиційна і багато в чому відступає від прийнятих в його епоху правил і прийомів. Шопен був неперевершеним творцем мелодій, він одним з перших приніс у західну музику невідомі їй доти слов’янські ладові та інтонаційні елементи і таким чином підірвав непорушність класичної ладогармонічної системи, що склалася до кінця 18 ст. Те саме стосується ритму: використовуючи формули польських танців, Шопен збагатив західну музику новими ритмічними малюнками. Він розробив суто індивідуальні – лаконічні, замкнуті в собі музичні форми, які найкращим чином відповідали природі його такої ж самобутньої мелодичної, гармонічної, ритмічної мови.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути