chrome firefox opera safari iexplorer

5 квітня – 311 років Конституції Пилипа Орлика

05 квітня 2021 о 06:58
svetlovodsk.com.ua

«Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького», написані гетьманом Пилипом Орликом та його сподвижниками і ухвалені 5 квітня 1710р. в Бендерах, є першою писаною конституцією України, а водночас – першою європейською конституцією в сучасному розумінні цього поняття.

Зупинімося на найважливішому. В документі сформульована  посутньо нова ідея поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову. Законодавча влада –  Рада —  складається з полковників та старшини, сотників, «генеральних радників усіх полків» та послів «від Низового Війська Запорозького для слухання і обговорення справ, щоб взяти активну участь». Рада мала збиратися тричі на рік – На Різдво Христове, Великдень і Покрову, а крім того – за рішенням гетьмана. Всі важливі справи гетьман був зобов’язаний узгоджувати: «На власний розсуд (гетьмана) ніщо не повинно ні починатися, ні вирішуватися, ні здійснюватися». Суд мав бути також незалежним, і гетьман «не повинен карати сам із власної ініціативи і помсти, але таке правопорушення – і умисне, й випадкове – має підлягати (розгляду) Генерального Суду, який мусить винести рішення не поблажливе й не лицемірне, а таке, якому кожен мусить підкорятися, як переможений законом».

Спеціальним розділом визначені права та привілеї Війська Запорозького, зокрема щодо земель та фортець на Дніпрі, які разом становили Січ.

Ще один пункт був розрахований на підтримку  з боку простого козацтва. Так, проголошувалося, що дружини козаків, їхні вдови та діти-сироти, козацькі господарства та господарства їхніх дружин, коли чоловіки воюють або служать у війську, не сплачують податків і не виконують жодних повинностей. Натомість зазначалося, що як тільки «наша власна батьківщина буде втихомирена від збурення війнами і звільнена від московського рабства» — всі публічні та приватні володіння підлягатимуть ревізії. Мета її – збільшити громадські повинності для духовних та світських осіб і зменшити – для простих людей.

Уперше задекларовано необхідність боротьби з корупцією. Слід «заборонити ці зловживання, що так поширилися… Тягарі і здирство нещасного простолюду беруть свій початок із підкупу та сприяння особам, що просять і домагаються судових посад… розбещуючи урядовців, козаків і простолюд, завойовуючи прихильність гетьмана підступними дарунками».  На такі посади мають відбуватися вільні вибори.

Також у документі зазначалося, що Київ та інші міста України зберігають недоторканними всі свої справедливо отримані закони та привілеї.

Зміст конституції Пилипа Орлика поширювався через універсали та звернення під час антимосковських військових походів 1711—1714р.р. і був добре відомий у Правобережній Україні.

Конституція, написана під беззаперечним впливом ідей західноєвпропейського парламентаризму, заклала головні принципи республіканської форми правління та демократичного політичного ладу.

За матеріалами:

Микола Томенко. Україна: історія Конституції

Повний текст Конституції Пилипа Орлика можна почитати тут.

Мовою оригіналу можна знайти  тут. 

 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути