chrome firefox opera safari iexplorer

13 травня — Міжнародний день хумусу

13 травня 2021 о 18:28

Це — традиційна на Близькому Сході страва з нутового пюре, яка особливо популярна серед вегетаріанців та послідовників безглютенової дієти. 

Базова рецептура хумусу завжди незмінна: пюре з нуту, відомого як «турецький горох», оливкова олія, кунжутна паста «тахіні», лимонний сік та спеції, а подають його зазвичай із підсушеним тоненьким лавашем та свіжими овочами. 

Такий склад виглядає апетитним не лише для вегетаріанця. Особливо якщо зважити на користь цієї страви, адже хумус багатий на рослинні білки, ненасичені жири та клітковину, що робить його не лише смачною, а й корисною їжею. 

Нові різновиди хумусу з’являються чи не щодня. Авокадовий, з печеним перцем, томатний та гарбузовий, навіть солодкий хумус — усе це невеликий перелік популярних видів.Тож не дивно, що такий смаколик заслужив на власне свято. 

Але цікавим є той факт, що День хумусу має особливу негастрономічну місію. Ідею свята подав 2012 року ізраїльський підприємець Бен Ленг заради об’єднання та примирення мешканців Близького Сходу. Адже хумус — це традиційна та улюблена страва у всіх країнах цього регіону, незалежно від політичних і релігійних уподобань.

14 листопада

Інші дати
Народився Андрій Малишко
(1912, м.Обухів, Київська область - 1970), український поет, перекладач, літературний критик. Автор численних збірок поезій («Лірика», «За синім морем», «Далекі орбіти», «Дорога під яворами»), поеми «Прометей».
«Рідна мати моя, ти ночей не доспала, І водила мене у поля край села, І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала, І рушник вишиваний на щастя дала. Хай на ньому цвіте росяниста доріжка, І зелені луги, й солов»їні гаї, І твоя незрадлива материнська ласкава усмішка, І засмучені очі хороші твої. » (Андрій Малишко)
Розгорнути