chrome firefox opera safari iexplorer

13 травня — Міжнародний день хумусу

13 травня 2021 о 18:28

Це — традиційна на Близькому Сході страва з нутового пюре, яка особливо популярна серед вегетаріанців та послідовників безглютенової дієти. 

Базова рецептура хумусу завжди незмінна: пюре з нуту, відомого як «турецький горох», оливкова олія, кунжутна паста «тахіні», лимонний сік та спеції, а подають його зазвичай із підсушеним тоненьким лавашем та свіжими овочами. 

Такий склад виглядає апетитним не лише для вегетаріанця. Особливо якщо зважити на користь цієї страви, адже хумус багатий на рослинні білки, ненасичені жири та клітковину, що робить його не лише смачною, а й корисною їжею. 

Нові різновиди хумусу з’являються чи не щодня. Авокадовий, з печеним перцем, томатний та гарбузовий, навіть солодкий хумус — усе це невеликий перелік популярних видів.Тож не дивно, що такий смаколик заслужив на власне свято. 

Але цікавим є той факт, що День хумусу має особливу негастрономічну місію. Ідею свята подав 2012 року ізраїльський підприємець Бен Ленг заради об’єднання та примирення мешканців Близького Сходу. Адже хумус — це традиційна та улюблена страва у всіх країнах цього регіону, незалежно від політичних і релігійних уподобань.

20 грудня

Інші дати
Народився Амвросій Ждаха
(1855, м. Очаків, Миколаївська область – 1927) – український художник, графік, майстер акварельної мініатюри. Першим з українських графіків розпочав працю над комплексним оформленням «Кобзаря» Тараса Шевченка. У творчому доробку - робота над ілюструванням Нового завіту, «Іліади» та «Одіссеї» Гомера, «Слова про Ігорів похід».
Розгорнути
Народився Олексій Гіляров
(1856, Росія – 1938) – український письменник, філософ, педагог. В Київському університеті створив блискучу школу філософів і психологів (В.Асмус, Г.Якубаніс, П.Блонський, І.Огієнко).
Розгорнути

Новини Дивитися всі