chrome firefox opera safari iexplorer

Український воїн із Паризької опери

29 червня 2021 о 13:41

29 червня — День пам'яті всесвітньо відомого оперного співака, соліста Паризької національної опери, Героя України Василя Сліпака. Волонтер, учасник бойових дій розв'язаної Росією війни на сході України. Позивний «Міф». Рівно 5 років тому життя видатного сина України обірвала куля ворожого снайпера в бою на Донбасі...

Цього дня пам'ять Василя Сліпака вшановуватимуть у Львові і в Парижі. П'ятий Відкритий міжнародний музичний марафон пам’яті Василя Сліпака прийматиме Львівська Національна філармонія

«Війна забирає найкращих. І він – Воїн, Герой, Митець, Українець, уже п’ятий рік співає своїм божественним голосом серед ангелів!», — ідеться на офіційному сайті філармонії 

У заході візьмуть участь знані виконавці (Лілія Нікітчук, мецо-сопрано; Анна Іванюшенко, клавесин; Олеся Масник, скрипка; Андрій Кушнір, скрипка; Ярослав Мигаль, віолончель), а програма складається з творів Йоганна Себастьяна Баха, Генрі Перселла, Антоніо Вівальді, С.Шажинського.

1 липня о 19.00 в Парижі у приміщенні Культурно-інформаційного центру при Посольстві України у Франції відбудеться Концерт пам'яті до 5-х роковин загибелі видатного українця. 

Як повідомляє «Укрінформ», організаторами заходу виступили українські дипломати та представники громадської організації «Перетинаючи Європу» (A travers l’Europe), почесним головою якої – посмертно – залишається Василь Сліпак.

У концерті класичної музики візьмуть учать митці та виконавці, які знали Василя за життя, працювали та товаришували з ним.

Співаки з таким діапазоном голосу народжуються раз на століття

Василь Сліпак народився у Львові 20 грудня 1974 року. Співав у хорі «Дударик», але тричі не міг вступити до Львівської консерваторії. 1994 року Василь виступив на фестивалі в Києві і його контртенор почув тодішній ректор Київської музичної академії. Він охоче забрав талановитого хлопця до свого вишу. Колеги Василя Сліпака наголошують, що у нього був унікальний голос, який охоплював одразу кілька діапазонів (від баса-баритона до мецо-сопрано). Вже з 1997 року Василь Сліпак був солістом Національної паризької опери (Франція). Виступав на сценах багатьох європейських театрів.

Він зробив блискучу кар’єру оперного соліста Паризької національної опери, та коли на його Батьківщину вдерся ворог — змінив сцену на холодний бліндаж, ідеться в матеріалі «АрміяInform». Співаки з таким діапазоном, які добре співають і високими, і низькими голосами, народжуються раз на століття.

На фронті взяв позивний «Міф» — скорочено від Мефістофеля з його улюбленої опери «Фауст»

На фронт пішов добровольцем, взявши позивний «Міф» — скорочено від Мефістофеля з його улюбленої опери «Фауст». На війні не полишав спів, співав і під час чищення зброї, і коли їхав на завдання. На позиціях не раз лунав Гімн України у його виконанні та повстанські пісні.

Василь Сліпак тричі був на фронті. Вперше соліст Паризької опери Василь Сліпак поїхав на війну у травні 2015-го як воїн-доброволець воювати у складі Добровольчого українського корпусу (ДУК). Раніше, під час Революції Гідності, він як волонтер допомагав майданівцям, а з початком війни збирав допомогу для українських воїнів. Ще в перші дні 2015 року Василь Сліпак написав волонтерці Валерії Бурлаковій – воїну добровольчого батальйону «Карпатська Січ» 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України 54-ї ОМБР: 

«Хотів з вами потоваришувати. Тяжко сидіти в тому Парижі. Душа рветься до вас».

На передовій Василь перекладав французькою мовою сценарій українського фільму «Ми воїни»

За спогадами друзів Василя Сліпака, 9 травня 2015 року він виступив із прощальним концертом у Парижі, а 10 травня поїхав в Україну. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку в складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим. Удруге поїхав на фронт у вересні того ж року, у Водяне, на лінію зіткнення. У жовтні повернувся до Парижа. Перебуваючи на передовій, перекладав французькою мовою сценарій українського фільму «Ми воїни».

На запитання журналістів, як вдалося так швидко освоїти військову справу, співак сказав так: «Я раніше не служив. Навчався у виші, де не було навіть військової кафедри. Але всьому навчився на місці. До умов звик швидко. Єдине, до чого звикнути неможливо, — це до втрат…».

Загибель Василя стала потрясінням для всіх

У червні 2016 року Василь знову поїхав на Донбас. Ще 27 травня він виступав з концертом. Планував залишитися там на пів року, але 29 червня загинув у бою від кулі ворожого снайпера.

Загибель Василя Сліпака стала потрясінням не лише для тих, хто знав співака, а й для багатьох людей в Україні та світі. Чимало хто запитував, чому талановитий співак з успішною кар’єрою у мистецькому світі, живучи у Парижі і виступаючи на світових сценах, узяв до рук зброю і пішов захищати Україну. Але для тих, хто знав його, відповідь була очевидною…

На його честь у Києві й на заході країни назвали вулиці та сквери

Відколи немає Василя Сліпака, його брат, друзі й знайомі організовують численні мистецькі акції в його пам’ять.

У Києві на розі Андріївського узвозу й вулиці Боричів Тік створять Культурно-мистецький сквер імені Василя Сліпака. Тепер це місце культурно-мистецького відпочинку киян і гостей столиці, де свої найкращі твори презентують українські музиканти. До того його іменем названо вулицю у Тернополі, сквер у Львові, Калуші, Кам’янці-Подільському.

Нині воїна-співака згадують і у Франції, де він жив і працював. У Парижі він заснував волонтерську організацію «Українське братство», яка і нині передає гуманітарну допомогу на передову та сім’ям загиблих.

Напередодні п’ятих роковин загибелі Героя України, оперного співака Василя Сліпака Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету «Василь Сліпак» номіналом 2 гривні. Ця монета продовжує серію «Видатні особистості України».На аверсі розміщений малий державний Герб України, праворуч від якого напис «Україна», у центрі на дзеркальному тлі — портрет Василя Сліпака, праворуч від нього — нотний рядок, а ліворуч напис: «Василь Сліпак «Міф». На реверсі монети на дзеркальному тлі зображений соловейко на стволі автомата, стилізовані гілки дерев.

Василя Сліпака нагороджено орденом «За мужність» I ступеня (посмертно). Він став першим Героєм України серед добровольців.

Похований Василь Сліпак у Львові на Личаківському цвинтарі поруч із багатьма іншими українськими бійцями, які на окупованому Донбасі віддали свої життя за Україну. Сюди 29 червня приходять його рідні, друзі, побратими й усі ті, хто береже пам’ять про нього.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути